Ezt a kérdést sokan teszik fel, amióta a különféle kütyük életünk szerves részévé váltak. És ma már nemcsak a telefonokat kell esténként feldugni a töltőre, hanem a tabletet, az okosórát, a távirányítót, a vezeték nélküli fülhallgatót, a hangszórót is tölteni kell időnként.

Elkerülhetetlen, hogy időnként több kütyü álljon sorba, mint amennyit a lakásban lévő szabad konnektorokkal kezelni tudunk: logisztikai szempontból roppant jól jön tehát, ha tudjuk, melyik készüléknek mennyi időre van szüksége a feltöltéshez. Megmutatjuk, hogyan lehet a legegyszerűbben kalkulálni.

A töltési időt sok minden befolyásolja, de alapvetően természetesen az akku teljes kapacitása, az aktuális töltöttségi szint és a töltő kimeneti teljesítménye számít. Egy átlagos töltő 5 voltos feszültség mellett 1-2 amperes áramerősséggel, vagyis 5-10 watt teljesítménnyel tud tölteni. Ez az elméleti maximum, hogy a töltés pontosan mekkora áramerősséggel történik, azt a készülék elektronikája saját maga állítja be. Egy normál telefonnál a töltő jellemzően 1 amperes, ezzel egy 1000 mAh-s akkumulátort elvileg 1 óra alatt lehet feltölteni; 2 amperes áramerősséggel ugyanez csak fél óráig tart. Fontos azonban tudni, hogy a Li-ion akkukat nem lehet végig a maximális áramerősséggel tölteni, 80-90 százalék elérése után a töltés sebessége jelentősen lassul. Vagyis a gyakorlatban mondjuk egy 3000 mAh-s akkut 1 amperrel töltve három óránál hosszabb, kb 3,5 órás időre számíthatunk.

A gyorstöltők jellemzően 9,7 voltos feszültséggel és 1,85 amperes áramerősséggel töltenek, ezzel a gyakorlatban 80 százalékos előnyt nyújtanak.

Aki a számítógép USB portjáról tölt, annak viszont csak 0,5 amper jut (tegyük hozzá, hogy alapesetben, hiszen ennek a kikerülésére azért vannak trükkök), így a töltési idő kétszereződik.

Amit fontos még tudni: azok a töltők, amelyek nemcsak a hazai, 230 voltos hálózaton működnek, hanem a 110 voltos hálózatokat is támogatják, utóbbi hálózatokon csak a szokásos töltési teljesítmény felére képesek, így minden kütyünél durván kétszer hosszabb folyamatra kell számítani.

A gyakorlati számítást segítendő, egy 2000 mAh kapacitású akku töltési ideje a különböző töltési módszerekkel az alábbiak szerint alakul:

• normál töltő: 2 óra 20 perc
• 2 amperes töltő: 1 óra 15 perc
• gyorstöltő: 1 óra 10 perc
• töltés számítógép USB portjáról: 4 óra 5 perc
• normál töltő 110 voltos hálózaton: 4 óra 15 perc
• vezeték nélküli töltő: 2 óra 10 perc
• vezeték nélküli gyorstöltő: 1 óra 25 perc