Nem vitás, hogy a LED-es fényforrások gyorsan ki fogják váltani a kompakt féncsöveket is; még kedvezőbb fogyasztási adatokkal, hosszabb élettartammal rendelkeznek ugyanis. Viszont sokan félnek attól, hogy nem elég fényesek. Mi az igazság?

Amióta az EU-ban korlátozták, hogy milyen fogyasztású és hatékonyságú fényforrásokat lehet forgalomba hozni, egyre másra tűnnek el a boltok polcairól a hagyományos izzók. Helyettük vehetünk kompakt fénycsöveket illetve LED-es fényforrást is. Utóbbi a legkorszerűbb, de persze csak akkor mehetünk biztosra, ha nem a legolcsóbb, kínai import termékeket választjuk. Ezekkel sincs gond feltétlenül, de velük lehetnek azért problémák – például az, hogy a LED a váltóáram frekvenciájának megfelelően vibrál. Ez szabad szemmel nem látható, de csökkentheti a komfortérzetet! Mint mindig, most is azt tanácsoljuk, hogy inkább a minőséget válasszuk!

A kompakt fénycsövek hatékonysága általában ötszörös; egy 8 wattos kompakt fénycső olyan fénymennyiséget tud biztosítani, mint egy 40 wattos hagyományos izzó. A LED-ek még jobbak, a váltószám 7-10 közötti. A spot fényforrásoknál a 10-hez is közelíthet akár, a hagyományos égőknél viszont kevesebb, inkább 7 körüli. Szerencsére ma már nem kell a sötétben tapogatózni, ha a fényerőre vagyunk kíváncsiak, mert a gyártók a termékek csomagolásán feltüntetik, hogy az égők mennyi fényt bocsátanak ki. A fiatalabb generáció számára már nem lesz gond a fényerő alapján vásárolni, ma viszont a legtöbben még úgy gondolkodnak, hogy a hagyományos izzó fényerejével hasonlítják össze a teljesítményt. Ez is járható út, ha tudjuk a kulcsfontosságú értékeket, amelyek az alábbiak:

• 100 wattos izzó: >1500 lumen
• 80 wattos izzó: >1000 lumen
• 60 wattos izzó: >800 lumen
• 40 wattos izzó: >450 lumen

Amikor a régi világítást korszerűsítjük, az egyik fontos szempont tehát az, hogy olyan LED-es égőt válasszunk, amelynek fényereje megfelelő. Ez azonban csak az egyik fontos szempont! A klasszikus izzók minden irányban szórják a fényt, míg a LED-es égőknél a kialakítás függvénye, hogy ez így van-e. De általában nem. Ez pedig azért nagyon fontos, mert a meglévő lámpa egy olyan LED-es égővel, amely nem ad elég szórt fényt, elképzelhető, hogy nem fog megfelelően működni; noha a LED-es égő fényereje elég lenne a szoba megvilágításához. Ez tipikus fali lámpáknál fordulhat elő, egy csillárnál kevésbé. A csomagoláson a gyártók néha feltüntetik az is, hogy az égő hány fokban szórja a fényt – mindenképpen ellenőrizzük ezt az adatot is! Ha pedig biztosra akarunk menni, akkor olyan égőt válasszunk, amelynek fényereje 10-20 százalékkal nagyobb, mint a cserélendő fényforrásé.

A harmadik, szintén fontos szempont az égő által kibocsátott fény színhőmérséklete. A hagyományos izzók fényéhez a 2700K-s (meleg fehér) megoldások állnak a legközelebb, ha viszont olyan égőt szeretnénk, amelynek fénye a nap fényéhez közelít, akkor 4000K-s (hideg fényű) égőt érdemes választani. Fontos tudni, hogy a szemünk a hidegebb fényt gyengébbnek fogja látni valamivel!

A LED-es égők – hacsak nem gyenge minőségű az elektronika – kiégni nem fognak, viszont a fényerejük idővel csökken. 1000 óránként nagyjából 1 százalékot, ami azt jelenti, hogy 10 ezer óra használatot követően 10 százalékos a fényveszteség. Ez az a szint, ami még nem vagy csak alig észrevehető, viszont 20 ezer órányi működést követően a fényforrást már ajánlott cserélni. A 10 ezer óra azért nem kevés, napi 10 órányi működést feltételezve is három évet jelent nagyjából, de normál használatot feltételezve az élettartam inkább 10 év körülire tehető.