A SanDisk rengetegféle memóriakártyát gyárt, amelyek között rengeteg különbség van – és nemcsak árban, hanem tudásban is. Habár sokan hajlamosak úgy gondolkodni, hogy egyik 64 GB-os memóriakártya olyan, mint a másik, a valóság nem is lehetne ennél távolabbi. Bemutatjuk a SanDisk Extreme és Extreme Pro sorozatokat.

A szegmentálás jó dolog! A gyártók rendszerint azért tartanak fenn többféle termékcsaládot, mert azokkal különféle célcsoportokat szeretnének megszólítani. A SanDisk esetében például a „sima”, jelölés nélküli kártyák az árérzékeny vevők számára készülnek. Az Ultra termékcsalád még mindig az otthoni felhasználóknak készül, de már a prémium szegmenst képviseli, míg az Extreme és Extreme Pro modellek a profikat célozzák meg.

De mitől profi egy memóriakártya? Alapvetően ezeknél az adattárolóknál két szempont határozza meg a felhasználási lehetőségeket: az egyik az írási (és olvasási) sebesség, a másik pedig a kapacitás. A SanDisk Extreme és Extreme Pro termékcsalád tagja mindig a leggyorsabb adatátvitelt kínálják, és többnyire kapacitás terén is a legjobbak – cserébe persze a kártyák, azonos méretet feltételezve, a legdrágábbak is. De ami jó, azt mindig is meg kellett fizetni.

A szupergyors adatátvitel elsősorban a fényképezőgépeknél és a videokameráknál fontos – a profi fényképezőgépeknél például a legtöbbször van végtelenített sorozatfelvétel funkció, amelynek sebessége a puffer telítődése után elsősorban attól függ, hogy a memóriakártyára milyen gyorsan lehet felírni az elkészült képeket. A videóknál főleg a 4K-s rögzítésnél van szükség nagy tempóra, de nyilván az is jól jön, ha a gyors olvasási sebességnek hála a több tíz vagy esetleg több száz gigabájtnyi felvételt gyorsan tudjuk felmásolni a számítógépre az utómunkálatok megkezdése előtt.

A SanDisk belépő szintű kártyái jellemzően 20 MB/s körüli írási sebességre és 30 MB/s körüli olvasási sebességre képesek, az Ultra kártyák tipikusan kétszer ilyen gyorsak, az Extreme és Extreme Pro kártyák pedig ennél is nagyobb sebességet kínálnak – hogy pontosan mennyit, az sok tényezőtől függ. A memóriakártya típusa mellett a kapacitás is számít, de a széria legújabb modelljei között olyan is akad, amely másodpercenként 300 MB-nyi adatot tud megmozgatni.

Az Extreme széria háromféle változatban létezik, az Extreme kártyák mellett Extreme Plus és Extreme Pro típusok között lehet választani. Azonos kapacitást feltételezve a kártyák írási sebessége közel azonos, azonban az írási sebességben vannak eltérések – nyilván a Pro változat a leggyorsabb. Egyébként a kártyák minden más szempontból azonosak, ami azt jelenti, hogy valamennyi típus

• U3 / V30 / A1 vagy A2 és Class 10 sebességbesorolású
• vízálló (SD és SDXC)
• rázkódásálló
• röntgen sugárra érzéketlen
• -25 és +85 fokos hőmérsékleti tartományban használható
írásvédelmi kapcsolóval ellátott.

A SanDisk Extreme Pro sorozatba tartoznak egyébként jelenleg a legnagyobb kapacitású és a leggyorsabb SD-kártyák; az UHS-I verzió akár 512 GB-os kapacitással is megvásárolható 95/90 MB/s-os olvasási/írási maximális sebességgel, míg az UHS-II-es változat 300/260 MB/s-os tempó mellett legfeljebb 128 GB-os kapacitást kínál. Ezeket a kártyákat a vállalat főleg fényképezőgépekbe és videokamerákba ajánlja.

A telefonokba való microSD formátumnál is tart rekordereket a gyártó, a kapacitást illetően 400 GB a limit jelenleg, míg a sebesség tekintetében a leggyorsabb kártya 275 MB/s-os olvasásra és 100 MB/s-os írásra képes. A microSD-kártyák jelenleg a legnépszerűbbek, amit kiválóan jelez az is, hogy a SanDisk összesen nyolcféle Extreme modellt azokon belül pedig összesen 30 féle típust kínál.

Szintén fényképezőgépekbe ajánlottak a Compact Flash formátumú Extreme Pro adathordozók 160/140 MB/s-os sebességgel és legfeljebb 256 GB-os kapacitással valamint az Extreme változatok, 120/85 MB/s-os tempóval és akár 128 GB-os kapacitással.

A CFast 2.0 kártyák pedig minden tekintetben az abszolút csúcsot nyújtják: 512 GB-os kapacitást, 525 MB/s-os olvasási sebességet és 450 MB/s-os írási sebességet kínálnak. Elsősorban 4K-s, 60 vagy 120 fps-es videókhoz ajánlott.