Sokféle megoldás közül választhat ma az, aki szeretné otthonát kicsit felokosítani. A Hama kínálatában több kütyü is szerepel, a készülékek egyik nagy előnye pedig az, hogy központ nélkül, egyszerűen okostelefonról vezérelhetők.

A legnagyobb választék LED-es égőkből van, hiszen itt többféle teljesítmény (fényerő) és foglalat közül lehet választani, valamint természetesen vannak olyan égők is, amelyek csak fehér színnel világítanak és olyanok is, amelyek színesek. Kezdjük a full extrás kivitelt jelentő Okos WiFi LED izzóval, amely RGB-s, tehát színes. E27-es foglalatban lehet használni (ez a nagyobb változat), és 806 valamint 1050 lumenes verzióban egyaránt elérhető. A két égőnek természetesen nemcsak a színe, hanem a fényerőssége is szabályozható. Az égők 360 fokban szórják a fényt, élettartamuk pedig legalább 25 ezer óra és 15 ezer felkapcsolás. Még a kisebb fényerejű változat is sokféle helyzetben felhasználható, hiszen képes helyettesíteni egy normál, 60 wattos izzót – akár 87 százalékos energia megtakarítás mellett!

A lámpák természetesen a fali kapcsolóval is működnek, az okos funkciók használatához viszont telefonra vagy tabletre lesz szükség. Mindkét típus Android 4.3 illetve iOS 8.0 rendszerekkel (illetve későbbi verziókkal) kompatibilis, de tudja vezérelni őket az Amazon digitális személyi asszisztense, az Alexa is. A telefonos alkalmazás segítségével jeleneteket állíthatunk be (ezek tulajdonképpen fényerő- és színérték beállítások), amelyekkel egyszerre akár több, a háztartásban lévő égőt is vezérelhetünk – akár távolról is. (A lámpák és a telefon WiFi hálózaton kommunikálnak egymással, így a vezeték nélküli LAN előfeltétel.)

A színes LED-es égőnek van egy GU10-es foglalatba illeszthető verziója is, 300 lumenes fényerővel, valamint egy E14-es változat is, amely 350 lumenes. Ha valakinek a színekre nincs szüksége, akkor költségtakarékos megoldást jelent számára a változtatható színhőmérsékletű és szintén dimmelhető fehér E27-es égő (806 lumen) és a csak meleg fehér színnel világító változata (800 lumen).

A Hama világítástechnikai megoldásainak választéka emellett épp most bővült két LED-es mennyezeti lámpával, amelyek teljesítmény alapján egy-egy 100 wattos izzóval szerelt lámpát képesek kiváltani (fényerejük 1500 lumen). Közöttük dizájnban van különbség, az egyik modell négyezetes formájú, a másik pedig kör alakú. Szintén okosak, így a telefonos alkalmazása és az Amazon Alexára is hallgatnak. Sőt, ezeket a lámpákat már a Google Assistant is tudja irányítani, valamint működnek az univerzális IFTTT-vel is. Fényük csak fehér lehet, viszont a színhőmérséklet 2200 és 6500 kelvin között változtatható. Ezekről a lámpákról a jövő héten külön is fogunk írni!

Az okosotthonok elmaradhatatlan szereplője a vezérelhető konnektor is; a Hama egyelőre egyetlen modellt kínál, amely a Hama saját alkalmazásával és Amazon Alexával irányítható. A háztartásban lévő összes eszközt lehet viszont vele kapcsolgatni, hiszen akár 3680 wattos teljesítményfelvételt igénylő eszközöket is lehet hozzá csatlakoztatni. A konnektort akár az égőkkel egy jelenetbe is integrálhatjuk, így a színes-szagos új okoségőkkel együtt a régi fali lámpát is kapcsolgathatjuk, ha úgy tetszik.

A Hama két utolsó kütyüje pedig már a biztonsági kategóriába sorolható: egy mozgásérzékelőről és egy ajtónyitás-érzékelőről van szó – utóbbi természetesen akár ablakon is minden további nélkül használható. Ezek a kütyük elsősorban azért hasznosak, mert a riasztást felhőn keresztül elküldik a telefonra, így nyaralás közben is értesülhetünk arról, ha esetleg valami nincs rendben otthon.

Ez a két eszköz is hub (vagyis központ) nélkül működik, de természetesen a kütyüket integrálni lehet a meglévő okosotthon rendszerbe, így a nyitáshoz extra funkciókat rendelhetünk. Például kérhetjük azt, hogy az ajtó nyitásakor automatikusan felkapcsoljon a mennyezeti lámpa. A nyitásérzékelő esetében lehetőség van még arra is, hogy a szenzor állapotát lekérdezzük – így kideríthető az is távolról, hogy nem hagytuk-e véletlenül nyitva az ablakot a szellőztetés után.