A monitorok, notebookok kijelzője és a tévék is porosak lesznek a lakásban, azonban ezeket a felületeket nem lehet normál ronggyal és vízzel lemosni, megtisztítani. Mutatjuk, hogy mit érdemes használni a takarításhoz, hogy az eszközök épségét is garantáljuk!

A nagytakarítás során sokan hajlamosak a műszaki cikkeket egyszerűen kihagyni, mert félnek attól, hogy kárt tesznek a készülékekben. Pedig ezek tisztítása sem ördögtől való – de nyilván arra figyelni kell, hogy víztől tocsogó ronggyal nem szabad a dolognak nekiállni. Ez nemcsak meghibásodásoz vezethet, hanem rettentően balesetveszélyes is. Az első fontos dolog tehát tévé és már elektronikus kütyü takarításakor az áramtalanítás. A második fontos lépés pedig a megfelelő tisztítószer kiválasztása. Erős vegyszerrel eleve nem szabad nekiállni, mert a felület károsodhat (elszíneződik például).

A kijelzők pedig kitüntetett figyelmet érdemelnek: hozzájuk speciális tisztítók használata ajánlott. Ezek szerencsére nem drágábbak a hétköznapi szereknél, ráadásul egy flakon hosszú időre elegendő. Amiben a Hama LCD-tévék tisztításához kifejlesztett termékei a hagyományos tisztítószerektől különböznek, az az, hogy a gyártó garantálja, hogy biztosan nincsen bennük semmi, ami a panel előtt lévő szűrőt károsítaná. Emellett a tisztítószerek között van gél állagú is, ami biztosan nem folyik be véletlenül semmilyen nyílásba.

Az természetesen alapszabály, hogy tisztítást csak kikapcsolt készüléken végezzünk, de emellett arra is nagyon figyeljünk, hogy a tévének vagy monitornak legyen ideje kihűlni a művelet előtt. A tisztításhoz használt megfelelő vegyszer mellett fontos még a mikroszálas kendő használata is, amit érdemes minden tisztítás előtt alaposan elmosni és megszárítani. A takarításnál a rongy legfeljebb enyhén lehet csak nedves. Azokról a helyekről, amelyek pedig sem ronggyal sem ecsettel nem elérhetők (például kijelzők sarka), sűrített levegővel távolíthatjuk el a port és egyéb szennyeződéseket.