A régi autórádiót pillanatok alatt okosabbá teheted ezzel az aprósággal – és még néhány extra funkciót is kaphatsz.

Egy teljesen jól működő autórádiót kár lenne csak azért lecserélni, mert nincs benne Bluetooth vagy kihangosító funkció, ha pedig a Hama legújabb adapterét használod, akkor még az sem probléma, ha az autóban meglévő eszköznek nincs jack bemenete. A 14169-es FM-transzmitter ugyanis vezeték nélküli adatátvitelt kínál, mégpedig a rádió csatornák által is használt FM tartományban. A működési elv egyszerű: a kütyü hidat képez a telefon és az autórádió között úgy, hogy a telefonnal Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikál, az autórádió számára pedig saját FM-adót hoz létre.

Az apróság ebből adódóan szerelést sem igényel, a telepítés egyetlen követelménye az, hogy az autóban legyen 12 voltos szivargyújtó csatlakozó; az FM-transzmittert ide kell ugyanis bedugni. Konfigurálni pillanatok kérdése, hiszen az FM-adó frekvenciáját a rajta lévő gombokkal könnyen beállíthatod, a telefonos kapcsolat pedig a szokott módon, a mobilról indítva kezdeményezhető. Természetesen az FM frekvenciáját nem kell minden alkalommal újra beállítani, a készülék mindig megjegyzi az utoljára használt sávot, és amikor újra bekapcsoljuk, akkor azt fogja aktiválni.

Az FM-jeladó a telefon felé hangszóróként látszik, így a rajta elindított zene az autórádióban szólal meg, bejövő hívások esetén pedig a kütyü kihangosítóként funkcionál. Kihasználva azt, hogy a Bluetooth kapcsolat kétirányú adatátvitelt tesz lehetővé, a transzmitteren lévő gombokkal a hívásokat fogadni és befejezni is lehet, valamint arra is van mód, hogy az utoljára tárcsázott számot újrahívd.

Az apróság egyik extra funkciója, hogy egy rejtett microSD-foglalatot is tartalmaz; a kártyán lévő zeneszámokat pedig akár telefonos kapcsolat nélkül is le tudja játszani. Van az FM-transzmitteren továbbá két USB-csatlakozó is, az egyik USB-A, a másik USB-C formátumú. Ezeket töltésre használhatod; előbbi a QuickCharge 3.0, utóbbi pedig a PowerDelivery (USB PD) segítségével gyorstöltésre is alkalmas.