Rengeteg olyan eszközt használunk, amelyben memóriakártya is működik. Ha szükség van a rajta tárolt adatokra, akkor a kütyüket kábellel is a számítógéphez lehet kötni, azonban sokszor gyorsabb és kényelmesebb módja az adatátvitelnek az, ha a kártyát kivesszük és kártyaolvasóval használjuk.

A legtriviálisabb ok, ami egy külső kártyaolvasó használatát indokolhatja, az a sebesség: a memóriakártyák között ma már több olyan is van, amely 80-100 MB/s-os tempóra képes, az eszközök többségét viszont még mindig USB 2.0-s csatolófelülettel szerelik. Ez jóval lassabb, így értelemszerűen nem teszi lehetővé azt, hogy a kártyákban rejlő összes lehetőséget kiaknázzuk. A Hama kártyaolvasójával viszont mindez a hiányosság kiküszöbölhető, sőt a kütyü használata további előnyökkel is jár.

A Superspeed „Slim” Multi kártyaolvasó fekete és fehér színben választható; a két modell között a színt leszámítva nincsen különbség. Az olvasó USB 3.0 csatolófelületre illeszkedik (de természetesen visszafelé kompatibilis a 2.0-s szabvánnyal), így elméleti sebessége 5 Gbps – ami a gyakorlatban azért kevesebb, de azt bátran állíthatjuk, hogy nincs forgalomban túl sok olyan memóriakártya, ami kifogna rajta.

A Hama készüléke az SD (SDHC, SDXC), a microSD (microSDHC, microSDXC), a CF és az MS (MS Duo, MS PRO Duo, MS PRO Duo HD) formátumokat támogatja, és összesen négy kártyanyílással rendelkezik. Mindegyik kártyatípus külön meghajtóként látszik a számítógép felé, így az olvasó nemcsak a kártya és a PC közötti adatátvitelt teszi lehetővé, hanem azt is, hogy közvetlenül a memóriakártyák között mozgassunk adatokat. A fényképezőgép vagy telefon csatlakoztatásával történő adatátvitelhez képest pedig az is előny, hogy mivel a kártyákat meghajtóként látjuk, a rajtuk lévő fájlokat közvetlenül megnyithatjuk és szerkeszthetjük.

A Superspeed Slim Multi nemcsak tudása, hanem dizájnja alapján is ajánlható: a kütyü vékony, így a táskában alig foglal helyet, az írási és olvasási műveleteket pedig minden esetben LED jelzi.