A SanDisk termékpalettájáról rengeteg USB-s adattároló közül lehet választani. A kínálatban az egyszerűbb példányok mellett vannak extra tudású kütyük is – ez utóbbi kategóriába tartoznak a Dual Drive sorozat modelljei is. Közük néztünk most meg két típust, összesen négyféle méretben.

Cserélhető adathordozóra számos esetben lehet szükség: egy USB stick kényelmes módja az adatok szállításának szinte bármilyen esetben: a munkahelyi és az otthoni számítógép között, otthon a notebook és az asztali gépek között vagy otthon a PC és az okostelefon között. Ez utóbbi persze csak akkor lehetséges, ha a pendrive közvetlenül a telefonra csatlakoztatható. A SanDisk DualDrive sorozatnak viszont pont ez a lényege: a normál USB-A csatlakozó mellett ezek az adattárolók USB-C vagy micro-USB foglalattal is rendelkeznek, így mindenféle adapter nélkül lehet őket telefonhoz, tablethez vagy egyes modern, csak USB-C porttal ellátott notebookhoz csatlakoztatni.

A technológia fejlődésével az adathordozók szépen meghíztak, a cikkben szereplő négy típus 64-256 GB közötti kapacitást kínál – ami azt jelenti, hogy akkor is kiválóan teljesítenek, ha egy okostelefon vagy egy iPad Pro belső tárhelyét szeretnénk (átmenetileg) bővíteni.

Természetesen egyszerre mindig csak az USB-A vagy USB-C/micro-USB csatlakozó használható, és a kialakítás is gondoskodik arról, hogy egyszerre mindkettőt még véletlenül se tudjuk eszközökbe bedugni. Illesztőprogram telepítésére sem Windows, sem Mac OS, sem Android sem pedig iOS alatt nincs szükség. A SanDisk a meghajtót exFAT fájlrendszerrel formázza, amit az összes népszerű operációs rendszer alapból kezel.

A SanDisk Dual Drive 128 és 256 GB-os változatban egyaránt elérhető, ezen a kütyün 3.1-es USB-A csatlakozó és szintén 3.1-es USB-C csatlakozó dolgozik. A készülék robusztus műanyag háza mindkét csatolónak otthon ad, ami nagyon hasznos, mert védi a dugaszokat akkor, amikor a stick táskában vagy az asztalon van. Az éppen szükséges csatlakozót egy retesz segítségével pillanatok alatt kihúzhatjuk, és a pendrive máris munkára kész. Az USB 3.1 szabványnak hála az adattároló gyors, másodpercenként akár 150 MB/s-os tempóra is képes lehet (persze az elérhető sebesség függ attól is, hogy egy nagy fájlt vagy sok kisméretű állományt szeretnénk felírni rá vagy beolvasni róla.)

A stick mellé jár a SanDisk saját kísérő alkalmazása, a SanDisk Memory Zone app is, ami okostelefonokon és táblagépeken könnyíti meg a használatot azzal, hogy az adatokhoz könnyű hozzáférést, a telefonon lévő fotókról és más adatokról automatikus biztonsági mentés készítését kínálja fel. Az app természetesen lehetővé teszi a fájlok mozgatását is a különféle tárhelyek között – sőt, még felhő alapú tárhelyek között is. A szoftver további előnye, hogy például a különféle tárhelyen lévő fotókat úgy mutatja meg, mintha azok mind ugyanabban a mappában lennének eltárolva.

Ugyanezt a koncepciót követi a SanDisk Mobil Memóra „Dual Drive” is, amely 64 és 128 GB-os méretben érhető el, de már USB 3.0 valamint micro-USB 2.0 csatlakozóval. Az USB 3.0 interfésszel szintén 150 MB/s-os tempó érhető el, a micro-USB viszont sajnos lassabb, ez 40 MB/s-os adatátvitelt tesz lehetővé. A Mobil Memóriának nemcsak a kapacitása, hanem fizikai mérete is kisebb – viszont ugyanazt a Memory Zone alkalmazást használhatjuk hozzá.