Az iPhone-ok és iPadok tárhelyét memóriakártyával nem lehet bővíteni; ez a fajta kialakítás remek stratégia ahhoz, hogy az Apple a nagyobb belső ROM-mal ellátott mobilok felé terelje a felhasználókat. Viszont a dolog egyben lehetőség is a periféria gyártók számra, hiszen külső adattárolókkal a helyhiány könnyen orvosolható. A SanDisk pedig élt is a kínálkozó alkalommal.

Az iXpand és iXpand Go termékcsalád tagjaival akár 256 GB-nyi extra kapacitással is kiegészíthető az Apple készülékek belső tárhelye – amire a 4K-s videók korában bizony szükség is van. 128 és 256 GB-os méretben az iXpand Go termékcsalád jöhet szóba. A stick kétféle csatlakozóval rendelkezik: a Lightning szolgál a telefonokkal és tabletekkel való kapcsolódásra, míg a másik oldalra elhelyezett USB 3.0 segítségével számítógépekhez, notebookokhoz lehet hozzáilleszteni az apróságot. Az iXpand előző verziójának különleges dizájnját egy teljesen sima verzióra cserélte a SanDisk, de a minőségi érzet a fém borításnak köszönhetően megmaradt. A pendrive-ra egy forgatható kupak is került, ami alapesetben a Lightning csatolót védi, de átfordítható a másik oldalra.

Az iXpand Go sorozat az USB 3.0 szabványnak hála gyors adatátvitelt kínál, az írásnál elérhető 50 MB/s és az olvasásnál elérhető 90 MB/s-os értékek a kategóriában jónak számítanak. A sticket érdemes exFAT fájlrendszerrel használni, egyrészt a 4 GB-nál nagyobb fájlok miatt, másrészt pedig azért, mert ezt a fájlrendszert az iOS, a MacOS és a Windows is támogatja.

Kisebb méretben, 16, 32 és 64 GB-os méretben az előd széria, a sima iXpand Flash Drive család lehet a megoldás, amely a Go sorozathoz hasonlóan dupla csatlakozóval, de eltérő kialakítással rendelkezik: a Lightning rész ennél a sorozatnál a skorpió farkához hasonlóan visszafelé hajlik, és ugyanabba az irányba néz, mint az USB 3.0-s csatlakozó. Egyrészt a stick ily módon a lehető legkevesebb helyet foglalja el, és kézbe véve mind az iPhone mind az iPad továbbra is kényelmesen használható, másrészt a csatlakozó valamennyire védett is a külső behatások ellen. Az iXpand Flash Drive sebesség szempontjából is ugyanazt tudja, mint a Go széria: azaz írásnál 50 MB/s, olvasásnál 90 MB/s érhető el vele. Ez a tempó egyébként azt jelenti, hogy egy Full HD felbontású filmet nagyjából 2 perc alatt lehet felmásolni az adathordozóra.

Az iXpand és iXpand Go termékcsalád valamennyi változatához jár a SanDisk kísérő szoftvere is, amely több hasznos trükköt is nyújt az iPhone illetve iPadok tulajdonosoknak. A sticken lévő filmeket például anélkül is le tudjuk játszani vele, hogy előtte felmásolnánk őket a mobil kütyüre. A SanDisk alkalmazása a népszerű formátumokat mind támogatja; kezeli az MP4, MKV és MOV fájlokat valamint az AC3 és DTS kódolású hangot is. Hasznos funkció hosszabb repülőutakon illetve akkor is, ha a család autóval megy nyaralni és valahogyan le kell foglalni a hátsó ülésen ülő apróságokat. Még akkor is, ha 2020-ban a nyár talán nem az utazásról fog szólni.

Az iXpand stickekre biztonsági mentéseket is lehet készíteni, ami szintén nagyon hasznos fícsör. Persze kényelmesebb, ha a mentések rögtön a felhőbe készülnek; ezzel a gondolattal azonban több gond is van. Az egyik az, hogy a fotók mentése még csak-csak megoldható mobilnettel, de a több gigabájtos videóknál már lassú a szinkronizáció. A másik pedig az, hogy net nem mindig van; idehaza (és az EU-ban) sem jó lemeríteni az adatkeretet, de az EU-n kívül költséges szórakozás is lehet. A SanDisk alkalmazását telepítve viszont a biztonsági mentésekkel sem lesz többé gond: az iXpand csatlakoztatását követően a Camera Roll tartalmáról automatikusan elkészül a másolat.

És persze lehetőség van arra is, hogy a telefon vagy az iPad és a stick között bármilyen adatot szabadon másolgassunk – így az iXpand a két telefon közötti adatcserénél is hasznos segítőtárs lehet. Igaz, erre ott az Airdrop funkció is, de a tapasztalat azt mutatja, hogy az nem minden esetben működik megbízhatóan.

Az iXpand Flash Drive mellé jár továbbá egy Windows illetve Macintosh alatt futó szoftver is, amivel biztonságos tárhelyet hozhatunk létre; ennek segítségével a stickre felmásolt adatokat (vagy azok egy részét) jelszóval is levédhetjük. Így nem kell aggódni, hogy például a céges dokumentumok vagy a pikánsabb fotók rossz kezekbe kerülnek, ha esetleg a stick elvész.