A Hama kínálatában elérhető internetrádiók választéka egyre csak nő – ezúttal egy olyan típus érkezett, amely minden igényt ki tud elégíteni.

Az internetrádiók többsége fekete színű, a mostani bejegyzésben szereplő IR115MS ezzel szemben fehér-ezüst, ami már önmagában kiemeli a népes mezőnyből – a kütyü igazi erénye viszont természetesen nem a színe, hanem az, hogy mindent tud, amire csak egy zeneszerető embernek szüksége lehet.

A kütyü dizájnja a színt leszámítva nagyon jól passzol a Hama eddigi termékeihez. A készülék a márkától eddig megszokott, minőségi fa burkolattal készül. Az előlap felső, nagyobb része fehér, ez a rész tartalmazza a színes LCD-kijelzőt és a távirányító érzékelőjét is. Alatta vékonyabb ezüst sávba kerültek a gombok: összesen nyolc kezelővel lehet irányítani a rádiót, két „tekerő” és hat nyomógomb felosztásban, ha a távirányító épp nincs kéznél, mert – mondjuk – a kanapén maradt. Az irányítás az egyszerű és átlátható menü segítségével gyorsan megtanulható, még a saját internetes streamek felvétele is villámgyors művelet. Persze a rádió nemcsak azért okos, mert bármilyen streamet meg tud keresni, hanem azért is, mert tartozik hozzá egy telefonos alkalmazás, amely szintén átveheti a távirányító szerepét.

A Hama IR115MS többféle forrásból működtethető: WiFi adaptere 2,4 és 5 GHz-es hálózatokhoz is tud kapcsolódni, USB csatlakozón keresztül pedig pendrive-ról vagy telefonról is megnyithatjuk az MP3 fájlokat. Ha a zenét internetről szeretnénk streamelni, akkor alapból 20 ezer rádióállomás és 10 ezer podcast közül válogathatunk, de természetesen van lehetőség arra is, hogy saját streamet vegyünk fel a listára. Sőt, ha rendelkezünk Spotify eléréssel, akkor a Spotify Connect rendszeren keresztül zeneszámok milliói közül válogathatunk, és megnyithatjuk a telefonon vagy számítógépen létrehozott lejátszási listákat is. A WiFi opcionálisan vezetékes LAN segítségével is kiváltható.

Az internetrádió 10 wattos teljesítménnyel egy nagyobb méretű szobában is szépen, tisztán szól – és még a mély hangok sem hiányoznak. Viszont van lehetőség arra, hogy az adás (vagy a Spotify, MP3) ne a rádión szólaljon meg, hanem egy másik, a WiFi hálózatra csatlakozó hangfalon. Ez a hangfal természetesen akár a másik szobában is lehet; a Multiroom technológia akkor elérhető, ha a hálózatra legalább egy olyan Hama hangszóró csatlakozik, amely szintén kompatibilis ezzel a megoldással. A kütyü támogatja továbbá az UPnP/DLNA-eszközöket is, így ezekkel szintén tud kapcsolatot létesíteni. Ha a zenét az IR115MS közelében szeretnénk hallani, akkor pedig csak egy fülhallgatóra lesz szükségünk, amit a 3,5 mm-es jack dugaszhoz köthetünk.

Az internetráció extra funkció között a kedvenc állomások elmentésének lehetőségét valamint az órát és a hozzá kapcsolódó ébresztés funkciót érdemes megemlíteni – utóbbi két időpontra és napi ismétlésre is beállítható.