Az Elite 85H a Jabra egyik csúcsmodellje; a gyártó a kínálatot most két új változattal, kék és bézs színű típusokkal bővítette. A filmes és zenei hangzási élmény természetesen a gyártótól és a típustól már megszokott minőséget hozza!

Frissült a Jabra termékpalettája, ám ezúttal nem teljesen új modellek érkeztek, hanem a fekete színben elérhető Elite 85H bővült családdá: a típus mostantól kék(es szürke) és bézs verzióban is elérhető! A fülhallgatót kettős használatra tervezték: egyrészt telefonhoz, notebookhoz vagy tévéhez lehet csatlakoztatni Bluetooth kapcsolat segítségével, vezeték nélkül is, másrészt viszont ha erre a rugalmasságra nincs szükség, akkor jack kábeles megoldás is választható a tökéletes hangminőség elérése érdekében. Ebből adódóan a kábel természetesen nem fix, így amikor nem használjuk, eltávolíthatjuk, hogy biztosan ne legyen útban!

A kütyü zárt kialakítású, párnázott hangszórókkal rendelkezik, amelyek hosszú időtartam alatt is kényelmes viseletet biztosítanak. A tervezés során a kényelem is nagyon fontos szempont volt, és ez látszik minden egyes apróságon: a fejnél lévő tartó rész például vastagon párnázott, a pánt szorítási erőssége éppen tökéletes, a fülkagylók pedig minden irányban dönthetők, hogy a Jabra Elite 85H az összes létező fej- és fülformára tökéletesen passzoljon.

A fülhallgató aktív, azaz saját elektornikával (is) rendelkezik. Kezeléséhez pár gombra is szükség van; ezeket a fülkagylókra telepítették, mégpedig úgy, hogy a bal oldalira egyet, a jobb oldalira pedig hármat helyeztek el a tervezők. Emellett van még egy kapcsoló a fülhallgatóban arra az esetre is, ha a fülkagylókat be vagy kifordítanánk: a pozíciótól függően az elektronika automatikusan ki vagy bekapcsolja a Jabra Elite 85H-t. Ez azonban még nem minden, a füles egy, okostelefonra letölthető alkalmazáson keresztül is menedzselhető, amely minden létező paraméter konfigurálását kényelmessé teszi.

A füles párosítása telefonnal vagy tablettel nem nagy mutatvány, mindössze pár másodpercet vesz igénybe. Innentől kezdve pedig éppen úgy lehet használni a 85H-t is mint bármilyen más fülhallgatót. Viszont rengeteg extra szolgáltatást kapunk; a beépített equalizer sem rossz, azonban igazán az aktív zajszűrés funkció az, amely hasznos. A fülhallgató nagyon jól ki tudja szűrni a környezeti zajokat, autóban vagy repülőn sokkal jobb élmény a filmnézés vele. Az ANC háromféle állásban működik: nemcsak be vagy kikapcsolhatjuk, hanem van még egy harmadik üzemmód is, amikor a külső mikrofon hangját nem elrejteni próbálja a rendszer, hanem pont, hogy bejátssza a hangszórókra. Ez akkor lehet hasznos, ha például valaki utcán használja a kütyüt – de ezzel a megoldással nem szükséges levenni a fülhallgatót akkor sem, ha valakivel pár szót szeretnénk csak váltani. Az ANC a bal oldali fülkagyló gombjával aktiválható.

További extra a hangasszisztens szolgáltatás, amely a telefon saját hangasszisztense vagy az Amazon Alexa is lehet. Hogy melyiket szeretnénk használni, azt szintén a Jabra Sound+ alkalmazáson keresztül lehet beállítani. Az alkalmazásba épített My Sound funkció emellett lehetővé teszi azt is, hogy a fülhallgató, egy rövid teszt és néhány adat (nem, életkor) bekérésével testreszabja a hangzásvilágot. Ezzel az ügyes megoldással nemcsak azt lehet biztosítani, hogy mindkét fülben pontosan ugyanolyan hangosan szóljon a zene, hanem megoldható az is, hogy az elektronika az életkori sajátosságok alapján a hallás jellemző változásának megfelelően korrigálja a magas és mély hangok egymáshoz mért erősségét is.

Sőt, az alkalmazással még azt is meg lehet nézni, hogy a fülhallgató legutoljára hol csatlakozott a telefonra – ez akkor hasznos, ha nem találjuk a fülest. Valamint van lépésszámláló funkció is, aminek adatait szintén a mobilon lehet kiértékelni. És mivel rengeteg az állítható paraméter, vannak profilok is: vagyis otthon és az utcán akár teljesen más beállításokat is használhatunk úgy, hogy közöttük a váltás teljesen kényelmesen, mindössze egyetlen érintéssel megvalósítható legyen.

A fülhallgató hangminősége kiváló, a magas hangok mellett a mélyek is megfelelően teltek. A gyártónak szerencsére az aktív zajszűrést is sikerült úgy megoldania, hogy az csak egészen minimális mértékben csökkenti a részletességet. A zajszűrés ráadásul – a zárt kialakítással együtt – tényleg hatékony, egy autó motorjának a hangját is szinte teljesen el tudja tüntetni. Az áthallásos üzemmód pedig nagyon jó ötlet: kültéri használat során a fülhallgató viselője sokkal nagyobb biztonságban tudhatja magát vele!

A fülhallgató természetesen akkumulátorról működik, és az extra funkciók miatt jack bementről is csak feltöltött áramforrással lehet használni. A töltéshez USB-C csatlakozót használhatunk.

A könnyebb hordozhatóságot segítendő, a fülhallgatóhoz egy tok is jár, amibe nemcsak maga a füles, hanem a töltéshez és a vezetékes használathoz szükséges kábel valamint a repülőgépes adapter is kényelmesen elfér. A tok igényes kialakítású és elég kemény is ahhoz, hogy tartalmát megvédje mindenféle sérüléstől.