Kevés a csatlakozó a notebookon, vagy nincs rajta HDMI-port? Íme a dokkoló, amely pillanatok alatt megoldja a problémát!

Újabb USB-s dokkolóval bővült a Hama termékpalettája; az új, 200107-es cikkszámú modell elsősorban azok számára készült, akinek a funkcionalitás mellett a külső is nagyon fontos. Az elosztó gyönyörű és strapabíró, alumíniumból készült házba került, kompakt mérete pedig biztosíték arra, hogy minden notebook táskában találjunk helyet számára. Dizájnjából adódóan a kütyüt főleg ultrabookok mellett tudjuk elképzelni, de természetesen bármilyen más notebook mellett is nagyon jól mutat. A szürke színű változat mellett a kütyü ezüst színben is elérhető, ha az jobban illik a notebook mellé!

Használatának egyetlen feltétele az, hogy a számítógépen USB-C csatlakozó is legyen. Az eszköz USB 3.0-s (a specifikációban USB 3.2 Gen 1 szerepel, ami valójában az 5 Gbps-os adatátvitelre képes, 3.0-s verziót jelenti). A dokkoló az USB-C csatlakozót négyfelé osztja: a készülékre két USB-A, egy USB-C és egy HDMI csatlakozó került. Fontos megjegyezni, hogy az elosztó maga csak minimális elektronikát tartalmaz, ebből adódóan a HDMI akkor használható rajta, ha a küldő eszköz USB-C csatlakozója ehhez megfelelő támogatással rendelkezik. Ebben az esetben viszont akár 4K felbontású kijelzőt is használhatunk (4096×2160 pixeles felbontásig és 30 fps képsebességig). Az USB-C csatlakozó nemcsak USB kapcsolat, hanem Thunderbolt összeköttetés létesítésére is alkalmas (az interfész 3-as és 4-es verziója egyaránt támogatottak). Viszont még mindig nincs vége a rejtett funkcióknak: a dokkoló az USB-C csatlakozón keresztül a töltés funkciót is támogatja, feltéve hogy a notebook, amihez hozzákötöttük, kezeli az USB Power Delivery illetve a Thunderbolt szabványok valamelyikét. A csatlakoztatott eszközök áramfelvétele legfeljebb 100 watt lehet – a manapság forgalomban lévő notik ebbe a keretbe bőven beleférnek.

Kiemelendő még, hogy az USB-C csatlakozó nemcsak a HDMI-támogatás, a töltési opció és a Thunderbird miatt jelent rugalmasságot, hanem azért is, mert így a dokkolót nemcsak PC-vel, hanem MacBookkal illetve slate-ekkel, tabletekkel, mobilokkal is használhatjuk. Vagyis semmi akadálya annak sem, hogy a mobiltelefont vagy egy, HDMI porttal nem rendelkező notebookot kössünk vele monitorra vagy tévére! A kompatibilis eszközöknél illesztőprogram telepítésére sincs ehhez szükség.

Az USB-A dugaszok értelemszerűen szintén az USB 3.0 (USB 3.2 Gen 1) szabványt támogatják. Velük kapcsolatban annyit érdemes megjegyezni, hogy távol vannak egymástól, így akkor is mindkettőt használatba vehetjük, ha az egyikbe – mondjuk – az átlagosnál nagyobb méretű pendrive-ot dugtunk be.