A hordozható számítógépek mellé számos remek apró, de felettébb hasznos kiegészítővel szolgál a Hama: lepd meg szeretteidet valamelyikkel!

Bármilyen kényelmes is egy notebook billentyűzete, a Rapoo 9300M BT-vel biztos, hogy jobb élmény lesz a gépelés, de a szettben lévő egér is segíteni fogja a mindennapi használatot. A Bluetooth kapcsolat segítségével kommunikáló szett érdekessége, hogy mind a billentyűzet mind az egér több eszközhöz is tud kapcsolódni egyszerre Bluetooth adapteren keresztül, valamint egy további készülékhez (pl. TV) saját, USB-s vevő segítségével.

A vékony, mindössze 5,6 mm-es kialakítás lehetővé teszi, hogy a billentyűzetet is betegyük a notebook mellé a táskába, ha netán út közben is szükség lenne rá. A kiosztás természetesen magyar, és a hordozható gépek túlnyomó többségéről hiányzó numerikus részleg is megvan. Az egér csak az alapfunkciókat nyújtja, de már ezzel is fényévekkel kényelmesebb, mint egy tapipad.

Remek ajándék lehet egy hordtáska is: a Hama Toronto sorozatba tartozó modelljei akár 14,1 colos notebookokhoz is használhatók, választani pedig kék és fekete szín közül lehet. A fő rekesz mellett kapunk kisebb tárolókat a kiegészítők, így például a töltő vagy az egér tárolásához. A kényelmet vállpánt és egy, a bőröndökhöz való rögzítésre szolgáló fogantyú biztosítják. A táska természetesen párnázott, így rendkívül jó mechanikai védelmet nyújt a sérülések ellen.

A notik gyenge minőségű hangszórója helyett érdemes egy Bluetooth fülest használni, ha kiváló hangminőséget szeretnénk elérni. A Hama Calypso vezeték nélküli fülhallgatója BT 4.2-es szabvány szerint működik és A2DP támogatást is nyújt a kiváló zenei élményhez. A fejhallgató nemcsak notebookokkal, hanem akár telefonokkal, táblagépekkel és tévékkel is kompatibilis, és hasznos tulajdonsága, hogy ezek közül a gépek közül egyszerre kettőhöz is tud csatlakozni. Nagyméretű fülpárnái egyrészt kényelmet biztosítanak, másrészt passzív zajszűrőként is szolgálnak: ez felettébb hasznos például utazás során. A fejhallgatót USB-kábellel lehet tölteni, 3 órányi töltést követően pedig 12 óra használat biztosított.

Ha kevés a beépített tárhely, akkor egy külső SSD-vel lehet megoldani a problémát: a Hama termékpalettájáról 250 és 500 GB-os méretben választhatunk adattárolót. Egy SSD nemcsak a sebesség miatt jó választás a tárhely megtoldásához, hanem azért is, mert sokkal kevésbé sérülékeny, így az adataink nagyobb biztonságban vannak. A kompakt, mindössze 6,5×4×0,8 cm-es adattárolók alumíniumból készült borítást kaptak, így minden notebook mellett jól mutatnak. A modern kor követelményeinek megfelelően USB-C csatlakozóval látták el őket, így olvasásnál 500 MB/s-os, írásnál pedig 450 MB/s-os sebesség érhető el velük. A Hama mindkét SSD-t exFAT fájlrendszerrel formázza, így azok kicsomagolás után egyből működnek Windows és Mac OS rendszerekkel is.

Mivel a hordozható számítógépeken sosincs elég port, egy dokkolóval sem lehet mellé lőni: egy ilyen kiegészítő is remek ajándék lehet bármilyen notebook vagy ultrabook mellé. Az USB 3.1 TYPE-C, 9IN1 kilenc funkciót kínál úgy, hogy a notebookon viszont csak egyetlen USB-C csatlakozót igényel. Ezt osztja szét egy USB-C és négy USB-A csatlakozóra, HDMI-kimenetre, Ethernet csatlakozóra és kártyaolvasóra (microSD/SD). A dokkoló a megfelelő sebesség érdekében USB 3.0-s, ez biztosítja az USB csatlakozók gyors sebessége mellett, hogy az Ethernet gigabites legyen, a HDMI csatlakozó pedig a 4K-s felbontást is támogassa. A Power Delivery szabvány segítségével természetesen a töltés is működik a kütyün keresztül, és a dokkoló érdekes extrája még az is, hogy jár mellé egy tartó, amivel a számítógép hátsó részét emelhetjük meg a kényelmesebb gépelés és a masina jobb szellőzése érdekében.

Az 5309-es alumínium állvány elsősorban azok számára lehet hasznos, akik profi munkára használják a notebookot, de jól jöhet a kütyü azoknak is, akiknek hordozható számítógépe hangos ventilátorral rendelkezik. A robusztus állvány elsődleges funkciója az, hogy megemelje a notebookot; ezzel kényelmesebb szögbe kerül a rajta lévő klaviatúra és magasabbra kerül az LCD. A másodlagos funkció abból adódik, hogy az asztal és a notebook között több lesz a hely, így a gép szellőzése sokkal jobban biztosított – ezzel pedig elkerülhető a túlmelegedés és az, hogy a ventilátor magasabb fokozatban kapcsolva teljesítse feladatát.