Akár számítógép mellé is lehet hasznos apróságokat vásárolni: mutatunk pár olyan kütyüt, aminek garantáltan mindenki örülne!

Asztali gép mellé remek ajándék lehet egy webkamera. A Hama C-400-as igencsak jó választás, hiszen 16:9-es képarány mellett 1920×1080 pixeles részletességet nyújt, így kiváló minőségű felvételeket készíthetünk vele. Ez nemcsak videohívásokhoz teszi alkalmassá a kamerát, hanem ahhoz is, hogy mondjuk egy blogba készítsünk vele videókat. A kamera széles, 70 fokos betekintési szöggel rendelkezik, így egyszerre többen is lehetnek előtte.

A C-400 mellé egy apró állvány jár, amely asztalon talpként funkcionál, de lehetővé teszi azt is, hogy vele a kamerát monitorra vagy notebook kijelzőjére csíptessük fel; ha pedig leszedjük, akkor a kamera a 1/4 colos rögzítési ponttal állványon is használható. A mai világban fontos extra az optika előtt lévő takarófedél: ha becsukjuk, a kamerát feltörve sem lehet felvételeket készíteni a lakásról.

A hordozható számítógépekben webkamera általában van, egy USB hub viszont mindig telitalálat. Elvégre olyan notebookot még nem láttunk, amire elég csatlakozó került volna. A Hama termékpalettájáról két apróságot is ajánlunk. Közös bennük az USB-C csatlakozás és az apró méret: utóbbinak hála könnyen elférnek a noti táskájában is. Az egyik típus (135757) az USB-C csatlakozót három USB-re (1× USB-C és 2× USB-A) és egy Ethernet csatlakozóra osztja szét, a másikon pedig (135759) a három USB mellé microSD- és SD-kártya olvasó került. Az USB 3.0 interfész nagy adatátviteli sebességet, az alumínium borítás pedig elegáns külsőt és hosszú élettartamot biztosít.

A számítógép vagy notebook mellé egyaránt ideális ajándék lehet egy headset is! A Hama HS-P200 egy jack dugóval, az USB-300 pedig egy USB-csatlakozóval feleszerelt modell; előbbi akár telefonokkal vagy tabletekkel is használható, utóbbi értelemszerűen asztali gépek illetve notebookok mellé való. A csatlakozót leszámítva érdemi különbség nincs a kütyük között: mindkettő zárt kialakítású, párnázott hangszórókkal rendelkezik, a mikrofon segítségével headsetként is megállják a helyüket, a vezetékeiken lévő konzol pedig a hangerő változtatására és némításra is alkalmas. A fejhallgatók nemcsak a párnázott fülkagylóknak, hanem az állítható méretű fejpántnak köszönhetően kényelmesen viselhetők hosszabb ideig is, így remek választást jelentenek játékhoz, filmnézéshez valamint zenehallgatáshoz egyaránt.

Játékhoz, filmnézéshez valamint zenehallgatáshoz van persze egy másik nagyon jó ajándék tippünk is: a PR-2180-as hangszóró mélynyomóval kiegészítve garantálja az egész szobát betöltő hangorkánt. A 2.1-es szett jack kábellel és RCA kábellel is használható, így nemcsak PC mellé, hanem multimédia lejátszók, DVD-lejátszók, tévék mellé is kifejezetten ajánlott. A szuper felszereltségnek köszönhetően mellé egyetlen más hangszóró sem kell a lakásba, hiszen fentiek mellett Bluetooth adapterével akár még telefonnal/tablettel is összekapcsolható, sőt van integrált USB-csatlakozó és SD-kártyaolvasó is, így zenékkel direktben is elláthatjuk a kütyüt! A 80 wattos teljesítmény egy nagyobb méretű nappalit is simán megtölt úgy, hogy a mély hangok is erősek, teltek! A vezérléshez a hangszórón lévő gombokat vagy távirányítót is lehet használni. A hangszóró azért is remek ajándék, mert tudása ellenére nem túl nagy (kétszer 10,5×11×17,2 illetve 24,5×16×27,3 cm-es), így könnyű neki helyet találni.

A Rapoo 9000M vezeték nélküli billentyűzet-egér kombó igazi csemege: egy olyan szettről van ugyanis szó, amely nemcsak saját, USB-s vevő segítségével, hanem Bluetooth adapterrel is tud kommunikálni. A billentyűzet egyszerre akár négy, az egér pedig három eszközhöz kapcsolódhat, így ugyanazzal a szettel lehet vezérelni a PC-t, a notebookot és egy mobil kütyüt – mondjuk egy táblagépet – is. Véleményünk szerint egyébként ez utóbbi lehetőség jelenti az igazi érdekességet, hiszen így simán lehetőség van arra, hogy a tabletet kvázi notebookként használjuk egy külföldi utazás során vagy akkor, ha otthon a családtagok minden más kütyüt elfoglaltak maguknak. Főleg, hogy a billentyűzet nemcsak dizájnos, hanem meglehetősen apró is: vastagsága mindössze 5,6 mm.

Végül érdemes elgondolkodni egy USB sticken is, hiszen ezek az adathordozók ma már nemcsak jó ár/érték aránnyal bírnak, hanem sebességük is elég jó ahhoz, hogy a notebookban vagy a PC-ben növeljük a rendelkezésre álló tárhelyet. Notebookban ráadásul sok esetben nincs is lehetőség belső bővítésre, így a stick lehet a leginkább helytakarékos megoldás. A SanDisk Cruzer Extreme Pro USB 3.0 (3.1 Gen 1) csatlakozóval készül; olvasásnál 420, írásnál pedig 380 MB adatot tud megmozgatni másodpercenként. Az adathordozó mellé jár a SanDisk SecureAccess szoftver, amivel biztonságos, jelszóval védett tárhelyet lehet létrehozni a fontos adatok számára. A SanDisk másik kütyüje az Ultra sorozatba tartozik; szintén USB 3.0 interfésszel, de Type-C csatlakozóval ellátott stickről van szó, amely 150 MB/s-os sebességével és 256 GB-os kapacitásával nemcsak számítógépek, hanem akár okostelefonok tárhelyének bővítésére is remekül használható.