A Hama nemrégiben több olyan terméket is bemutatott, amelyek a kezdő és akár a profi influenszerek hasznára lehet: összeválogattuk a legjobb kütyüket!

Akár telefonnal, akár profi kamerával szeretnél felvételeket készíteni, szükséged lesz állványra és/vagy szelfibotra ahhoz, hogy a használt kütyüt stabil pozícióban tudhasd.

Az alapot nyilván egy klasszikus tripod jelenti, hiszen ez a verzió az, amelyik a leginkább rugalmasan használható. A Hama 4640-es állványát kifejezetten okostelefonokhoz tervezték, ami abban mutatkozik meg, hogy az állvány mellé jár egy (levehető) telefontartó illetve egy szintén kivehető Bluetooth kioldó is. A 40-112 cm-es magasságban használható tripod akár 500 grammos kütyükkel is elbír, amiket a gömbfejnek hála gyakorlatilag bármilyen szögben beállíthatsz.

A Solid szintén egy állvány, de egészen más kategóriában: a markolatnak is beillő apróság elsősorban akkor hasznos, ha a magassággal nem kell törődni, mert mindig van mire tenned a telefont: például asztalra, vagy kültéren tereptárgyakra. Mérete okán praktikus utazótárs, amely nemcsak a bőröndben, hanem akár a zsebben is elfér. Szintén telefonhoz készült megoldásról van szó (ebből adódóan telefonos tartóval), amely a gömbfejnek hála ugyanúgy 360 fokos beállítási lehetőséget nyújt, mint nagytestvére. A fejbe integrált vízjelző segít a pontos beállításban, míg a gumitalpak csúszásmentességet (és ezáltal stabilitást) nyújtanak gyakorlatilag bármilyen felületen. A stabilitást egyébként nemcsak a gumitappancsok segítik, hanem az is, hogy minden láb egyedileg, öt fokozatban állítható az egyenetlenségek kiküszöböléséhez.

A podcastokat és vlogokat kiválóan fel lehet dobni szelfikkel illetve szelfivideókkal is, amelyek készítésében pedig a Funstand 57 lehet remek segítség. Akár 57 cm-esre is kihúzható (a minimum pedig 16 cm), ha pedig úgy adódik, akár egy miniállványként is bevethető. A rajta lévő tartót mobilokhoz fejlesztették ki; a foglalat szabad dönthetőséget és 45/90 fokos elforgatást tesz lehetővé. Természetesen ehhez a kütyühöz is jár Bluetooth távkioldó, ami szükség esetén kivehető, és az állványtól akár teljesen függetlenül is használható.

Ha a jó megvilágításról is gondoskodni szeretnél, akkor egy körlámpa sem hiányozhat az eszközparkból. A Hama kétféle megoldást is kínál: a Spotlight Foldup 102 egy asztali verzió, a Spotlight Steady pedig lakásban és kültéren egyaránt bevethető. Mindkét termék állítható színhőmérséklettel bír (3000/4500/6000K), a fényerősség pedig 10 fokozatban állítható. A Foldup 138, a Steady pedig 215 cm-es legnagyobb magassággal rendelkezik, így széles tartományban lehet őket beállítani – mindig az aktuális igényeknek megfelelően.

A körlámpák belső részén telefontartót is találunk, az exponálást és a felvételkészítés elindítását megállítását pedig melléklet Bluetooth távkioldó segíti. A körlámpák hatalmas előnye, hogy USB-A csatlakozó segítségével kapják a működéshez szükséges energiát, így terepen csak egy notebookra vagy USB-s akkumulátorra van szükség ahhoz, hogy használni tudd őket.

Nemcsak a megjelenés, hanem a hang is fontos; habár ma ár az okostelefonok is elég jó minőségben rögzítenek, de a helyzet az, hogy sem egy telefon sem egy videokamera nem rendelkezik megfelelően érzékeny, elég jó minőséget adó mikrofonnal. Aki egy kicsit is komolyan gondolja az influenszerkedést, annak legalább egy csiptetős mikrofonra biztosan szüksége lesz, de igazán profi alternatívát egy asztali változat jelent. Előbbi esetben a jack csatlakozóval rendelkező Smart mikrofont ajánljuk, amely kompakt méretben, viselőjére csíptetve, szolidan megbújva nyújt -36 dB-es érzékenységet. 6 méteres kábellel rendelkezik, így nagyon rugalmasan használhatod, és jár hozzá szélfogó szivacs is, ha kültéri felvételeket készítenél.

Az asztali mikrofonoknál a uRage termékek közül érdemes választanod. A Stream 750HD például kiváló minőséget nyújt akkor is, ha nem játékmenetet szeretnénk rögzíteni, hanem podcastot, vlogot vagy akár zenei felvételt készítenél. A mikrofon USB-s, és -45 dB-es érzékenységgel rendelkezik. Jár hozzá egy állvány, integrált pop szűrő és még egy alumíniumból készült táska is, ha nem az otthon melegében, hanem külső helyszínen szeretnéd bevetni. Ezt a mikrofont kétféle üzemmódban használhatod, amelyek között az alapvető különbség az, hogy az elektronika kiszűri-e a háttérzajokat vagy sem (egyszemélyes vs. csoportfelvétel üzemmód).