Az okosotthon rendszerek segítségével nemcsak kényelmesebbé, hanem biztonságosabbá is tehetjük otthonunkat; az egyik fontos kellék ehhez egy megfelelően hangos sziréna.

Az okosotthon rendszerek előnye, hogy rengeteg dologra meg lehet tanítani őket: a bejárati ajtón elhelyezett nyitásérzékelővel és egy vezérelhető lámpával megoldható például, hogy a lámpa automatikusan felkapcsoljon 5 percre, amikor hazaérkezünk. A Hama okosotthon rendszere – ahogyan arról nem is olyan régen beszámoltunk – igen szépen kikerekedett, a kütyükkel pedig gyakorlatilag egy teljes ház működését lehet automatizálni. Az előbb említett példánál maradva azonban a nyitásérzékelőt nemcsak a kényelmesebb működés érdekében lehet bevetni, hanem biztonságosabbá is tehetjük vele az otthonunkat: amikor mondjuk nyaralni megyünk, akkor a rendszert beprogramozhatjuk úgy is, hogy a nyitásérzékelő jelzésére ne csak a lámpa kapcsoljon fel, hanem a videokamera felvételt készítsen az előszobáról, a telefonra pedig azonnal push üzenet érkezzen. Ez a dolog így nagyjából meg is felel annak, mint amit egy alapszintű biztonsági rendszer nyújtani szokott – egy valami azonban még hiányzik, mégpedig a sziréna. Ez fontos kellék, főleg akkor ha nem családi házban, hanem társasházban lakunk, mert ha megszólal, akkor a betörőknek alighanem inába száll a bátorság – hiszen a nagy lármára valószínű, hogy a szomszédok is felfigyelnek.

A Hama WiFi riasztó szirénájára pedig biztos, hogy felfigyelnek, erről a 105 decibeles hangerő gondoskodik. A kütyü azonban nemcsak azért okos, mert a Hama Smart Solution rendszerbe integrálva működik, hanem azért is, mert tíz különböző módon is meg tud szólalni, ráadásul még egy -20 és 60 fok közötti tartományban pontos hőmérő és páratartalom szenzor is működik benne. Ezekkel kombinálva a lehetőségek tárháza jóval túlmutat azon, hogy a szirénát egyszerűen csak biztonsági kellék gyanánt használjuk: lehet ébresztő óra, de tud figyelmeztetni például a szellőztetés ajánlott időtartamának letelte után, boltban pedig – akár mozgásérzékelővel kombinálva – akkor, ha valaki belép az üzlet területére. Sőt, lehetőség van arra is, hogy a fogyasztásmérővel kombinált konnektor segítségével értesítést kapjunk arról, ha a mosógép vagy mosogatógép befejezte a munkát!

A kütyü a Hama Smart Solution rendszer része, ebből adódóan központi egység nélkül közvetlen WiFi kapcsolaton kommunikál a háztartás többi okoseszközével. Ez nemcsak költséghatékony beüzemelést tesz lehetővé, hanem azt is, hogy a rendszert szépen lassan, az aktuális igényeknek megfelelően bővítsük. A kényelmes használatot pedig nemcsak a Hama saját alkalmazása, hanem a digitális asszisztensekkel való kompatibilitás is biztosítja: az Amaon Alexa, Google Assistant, iOS és Android rendszerek egyaránt támgotottak.