Egy kisméretű, de nagy kapacitású USB-s adathordozóra van szükséged, és a sebesség sem utolsó szempont? Akkor a SanDisk Extreme Pro SSD-ket neked találták ki!

Jó néhány évvel ezelőtt a külső adattárolók esetében még kérdés volt, hogy a kis fizikai méretet, a gyors adatátviteli sebességet vagy a nagy adattároló kapacitást részesítsük-e előnyben vásárláskor – a technológia azonban szépen fejlődött, és az árak is folyamatosan kúsztak lefelé. Mindennek hála eljutottunk oda, hogy egy modern USB stick a fenti kívánalmaknak már egy személyben meg tud felelni úgy, hogy sokat sem kell költeni rá! A SanDisk termékpalettáján a Cruzer Extreme Pro sorozat képviseli a csúcsot, amelynek legújabb verziója USB 3.2 összeköttetést és ennek révén szédítő tempót (is) kínál.

A sorozat háromtagú, az egyes modellek között pedig – ahogyan az lenni szokott – csak a tárhelyben mutatkozik eltérés. A legnagyobb kapacitású változat 512 GB tárhelyet nyújt, a legkisebb modell 128 GB-os, közéjük pedig értelemszerűen egy 256 GB-os modell ékelődött be.

Az Extreme Pro sorozat legfontosabb ismertetőjele a sebesség: az adathordozókról 420 MB/s-os sebességgel lehet adatot olvasni, írásnál pedig akár a 380 MB/s-os tempó is elérhető. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kütyük sokkal inkább tekinthetők SSD-nek, mintsem USB sticknek: egy 4 GB-os fájlt (mondjuk egy HD minőségű filmet) 10-11 másodperc alatt másolhatunk át az adathordozó és a számítógép között. A stick az USB 3.2 interfészt támogatja, de természetesen visszafelé kompatibilis minden USB csatlakozóval – USB 2.0 porthoz kötve viszont nyilván jóval lassabb sebességre számíthatunk.

A SanDisk a tervezésnél nagy hangsúlyt helyezett a védelemre. Ez egyrészt fizikai védelmet jelent: az USB csatlakozót használaton kívül egyszerűen visszahúzhatjuk a készülékházba. Másrészt viszont az adathordozó a rá másolt információkat is meg tudja óvni, ha szeretnénk! A mellékelt SecureAccess alkalmazás segítségével ugyanis a stick teljes tartalmát 128 bites AES titkosítással védhetjük, így az információkhoz csak a jelszó birtokában lehet hozzáférni. A titkosítás funkció nemcsak céges felhasználók számára lehet hasznos extra, hanem mindenkinek: így nem kell amiatt aggódni, hogy az elhagyott vagy ellopott stick tartalma – céges prezentációkkal vagy nyaralási fotókkal együtt – az interneten köszön vissza. A jelszavas védelem Windows 10, 8, 7 és Mac OS X v10.7 vagy későbbi operációs rendszerekkel működik, mivel a számítógépre telepítendő kliensprogram ezekkel a rendszerekkel kompatibilis. Az SSD mellé extraként jár még a RescuePRO Deluxe is, amely 1 évig használható – ezt a programot a véletlenül letörölt adatok visszaállítására tudjuk használni.