Ha idén nyárra te is autós kiruccanást tervezel, ezek a kütyük garantáltan jól jönnek majd!

A koronavírus helyzet talán kezd végre kedvezően alakulni, azonban a legtöbb család még most is inkább hazai nyaralásban gondolkodik – vagy legfeljebb abban, hogy egy szomszédos országba látogat el. Így vagy úgy, az autó nagyobb szerepet kaphat a nyár folyamán, ebből adódóan pedig az okostelefont is többet fogjuk kicsit használni. Hiszen a többórás út során ma már szinte mindenki a mobillal gondoskodik a navigációról, adott esetben pedig a szórakozásról is. Összeszedtük azokat a kiegészítőket, amelyekkel kényelmesebbé tehető a telefon használata az út során.

Az első és legfontosabb természetesen arról gondoskodni, hogy a telefon energiaellátása folyamatos legyen, hiszen a GPS-kapcsolat és a folyamatosan működő kijelző gyorsan meríti az akkumulátort. Az autóban többféle megoldás közül is választhatunk (sőt, akár egy mobil akku is szóbajöhet) – mi a 210589-es autós töltőt ajánljuk, amely USB-A és USB-C csatlakozók segítségével egyszerre akár két készüléket is felt tud tölteni. A kütyü nagy előnye, hogy a QC 3.0 és PD szabványokat is támogatja, vagyis gyakorlatilag minden kompatibilis telefont gyorstölteni is lehet vele – 5-12 voltos feszültség és legfeljebb 2,4 amperes áramerősség mellett. A legnagyobb kimeneti teljesítmény 30 watt, tehát a töltés sebessége még akkor is gyorsabb lesz az átlagosnál, ha egyszerre mindkét portot használjuk!

Amennyiben a gyorstöltés funkció nem létfontosságú, úgy a 14159-es töltő is egy remek választás – egy hasznos extra funkcióval. Ezt a kütyüt elsősorban azoknak szánja a Hama, akiknek az autójában még régi típusú autórádió van, AUX bemenettel. Az apróság fő funkciója ugyanis az, hogy Bluetooth kapcsolat segítségével rácsatlakozik a telefonra (hangszóróként), majd a mobilról érkező jelet (zene, beszélgetés, stb.) analóg kimeneten továbbítja a rádió felé. A Blueooth Audio vevő kihangosítóként is bevethető, hiszen saját mikrofonnal is rendelkezik. A rajta lévő gombokkal a hívást és a zenelejátszást egyaránt kezelhetjük. Egyébként egy érdekes hibrid megoldásról van szó, hiszen a készülék nemcsak a szivargyújtóról működik, hanem saját akkuról is (5-7 órán keresztül); ez a felépítés biztosítja azt, hogy a zenehallgatás közben a szivargyújtót alkalomszerűen másra is használni tudjuk. Az adapterre két USB csatlakozó került, amelyek 5 V/2,4 A paraméterek mentén bármilyen kütyü feltöltésére remekül használhatók.

Persze nemcsak a töltés fontos, hanem az is, hogy a telefont úgy tudjuk elhelyezni az autóban, hogy az se a kilátást ne zavarja, se a figyelmünket ne terelje el a vezetésről. A Hama számos megoldása közül egy egyszerű, de cserébe univerzális megoldást emelünk ki: a Gravity fantázianévre hallgató apróság az autó hűtőrácsára helyezve, két alsó és két oldalsó karom segítségével tartja stabilan a mobilt az utazás során. A tartó gömbcsuklós megoldás kapott, így a telefon helyzete pontosan beállítható. A tartó nincs márkához kötve, az egyedüli kitétel annyi, hogy a telefon szélességének 55 és 85 mm közé kell esnie.

Végül pedig a Hama azokra is gondolt, akiknek az autórádió teljesen megfelelő, a telefonáláshoz viszont szeretnének segítséget: a MyVoice1300 Bluetooth headsetet direkt telefonok mellé, beszélgetésekhez tervezték. Ehhez a fajta használathoz remekül passzol a 2 órás töltési és a 4 órás beszélgetési idő – utóbbi a 80 órás rendelkezésre állással együtt azt jelenti, hogy a kütyü normál igénybevétel mellett könnyen „megy” 3-5 napig is, egyetlen feltöltéssel. Egyébként maga a töltés sem bonyolult művelet, de ehhez nem kábelt, hanem egy bölcsöt kell használni – ez praktikus, hiszen akár arra is van mód, hogy a „fülest” mindig itt tároljuk, a folyamatos töltés érdekében. Illetve a dolog azért is jól jön, mert a MyVoice1300 egyszerre két telefonhoz is tud kapcsolódni, így pedig mindig az veheti le a helyéről, akinek épp’ szüksége van rá. A headset CVC 6.0 technológia segítségével szűri a zajt, a kényelemről pedig a többféle méretű szilikon párnák gondoskodnak. A készülék akár a Google Assistant és Siri hangasszisztens szolgáltatásokkal is irányítható.