A gyártó termékeinek nagy része vezeték nélkül működik, közöttük pedig van egy szűkebb csoport, amelynek tagjai egyszerre több másik készülékkel is összepárosíthatók.

A billentyűzet személyes eszköz, mindenki a sajátját szereti a legjobban, és ha esetleg több is van otthon, teljesen biztos, hogy van közöttük kedvenc. Ez érthető, hiszen amellett, hogy a klaviatúrák és egerek máshogy néznek ki, használni is más élmény őket. Billentyűzetnél a leütési út hossza, a nyomáspont, a gombok érzékenysége és keménysége mind-mind olyan tényező, amelyekhez nagyon könnyű hozzászokni, ráadásul hiába a szabvány, az extra gombok elhelyezkedése is eltérő lehet. Az egereknél is hasonló a helyzet, annyi különbséggel, hogy nemcsak a forma és a gombok helyzete az, ami egyedivé tehet egy-egy eszközt, hanem az érzékenység is.

Az optimális eset az lenne, ha minden otthoni eszközzel pontosan ugyanazt a billentyűzet-egér kombót tudnánk használni, de nyilván teljesen felesleges megvenni ugyanazt a szettet; a notebookon és az asztali PC-n vagy a tableten egyszerre úgysem tudunk dolgozni. Da ha mégis párhuzamosan használjuk a kütyüket (mondjuk azért, mert mindegyiken vannak a munkához fontos adatok), akkor sem lesz hely arra, hogy három billentyűzetet és egeret tegyünk fel az asztalra. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy egy minőségi szett nem olcsó, az árak több tízezer forintra rúghatnak. De mi akkor a megoldás?

A Rapoo MultiMode technológia! A gyártó mindenkire és mindenféle helyeztre gondolva vezeték nélküli eszközei közül többet is felszerelt ezzel a technológiával. Ezek a kütyük nemcsak saját, USB-s vevőegység, hanem Bluetooth 3.0 és 4.0 adapter segítségével is tudnak kommunikálni. Ráadásul a Bluetooth 4.0 szabvány önmagában is lehetővé teszi a kettős csatlakozást, így a lehetőségek tényleg határtalanok.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Azt, hogy egy Rapoo billentyűzet a saját, USB-s vevőegység mellett, azzal párhuzamosan akár három másik eszközzel, egy Rapoo egér pedig a saját, USB-s vevőegység mellett, azzal párhuzamosan akár két másik eszközzel is tud kommunikálni Bluetoothon keresztül. Egyszerre persze csak egy készüléket irányíthatunk a klaviatúrával és az egérrel is, de a váltás villámgyors! A MultiMode csatlakozás lehetővé teszi, hogy ugyanazt a billentyűzet-egér kombót használjuk az asztali géppel, a notebookal, a tablettel és a tévével egyaránt – nem kell többé folyamatosan igazodni különböző termékekhez és szabványokhoz. A Rapoo termékei ráadásul kiküszöbölik azt a problémát is, hogy a csak saját vevős termékek nem tudnak mobil kütyükhöz csatlakozni, a csak Bluetooth kapcsolat létesítésére képes termékek pedig nem tudnak asztali számítógéphez és sok tévéhez sem csatlakozni. A MultiMode tényleg mindenre megoldást ad, egyetlen billentyűzet és egér minden igényünket le tudja fedni!

Az alábbi videó remekül szemléltetni, hogy a váltás mennyire gyors; tényleg nem túlzás azt állítani, hogy minden csak pillanatok kérdése.

A Rapoo csúcskategóriás szettje jelenleg a 9900M, ez egy vékony kialakítású, mindössze 4 mm-es, de ennek ellenére roppant kényelmesen használható billentyűzetből és egy ergonomikus, jobbkezes egérből áll. A klaviatúra elegáns dizájnját a szálcsiszolt alumínium és a fényes fekete díszcsík kombinációja adja. 104 gombot és természetesen magyar kiosztást kapunk, valamint 10 méteres hatótávolságot és rendkívül hosszú üzemidőt: a billentyűzet két AA méretű elemmel akár egy évig is tud működni. A csatlakoztatott eszközök között a billentyűzet hasán lévő kapcsolóval lehet váltani. Az egérre kilenc gomb került, ebből az egyik a csatlakoztatott eszközök közötti váltásra szolgál, és van köztük egy olyan is, ami a lézeres szenzor érzékenységét tudja állítani – a maximális érték 3200 DPI. Az egér beépített akkumulátorára sem lehet panasz, vele feltöltésenként egy hónapos üzemidő érhető el.

A kompakt méret kedvelői között a Rapoo 8000M a legnépszerűbb, talán részben annak is köszönhetően, hogy ez a típus nemcsak fekete, hanem fehér színben is megvásárolható. Ez a típus elsősorban notebook és tablet mellé ajánlott, hiszen elég kicsi ahhoz, hogy beférjen a táskába a hordozható eszközök mellé. A numerikus részlegről le kell ugyan mondanunk, de cserébe a funkciógombokat multimédiás gombokként is bevethetjük. Az egér az alapfunkciókra koncentrál (így például csak két gomb és egy görgő került rá, amely gombként is funkcionál), de természetesen a billentyűzettel együtt a MultiMode funkciót is támogatja.

A Rapoo 9300M a két másik termék előnyeit egyesíti: a szettben lévő billentyűzet gyönyörű, rozsdamentes acél borítást kapott, és a mindössze 5,6 mm-es vastagság, valamint a kompakt méret ellenére numerikus rész is került rá. A magyar kiosztás természetesen alap, a lézerrel gravírozott gombok pedig az áltagosnál strapabíróbbnak ígérkeznek. Az egér szintén minimalista felépítéssel rendelkezik, de fontos extra tulajdonsága, hogy gombjai nagyon halkan működnek. A klaviatúra ebben az összeállításban is négy, az egér pedig három készülékhez tud kapcsolódni.

Ha notebook, tablet és tévé mellé csak egy egérre van szükség, billentyűzet nem kell, akkor pedig ajánljuk a MultiMode egerek közül az MT550-et. Ez a kütyü ugyan nem egy mai darab, de kényelmesebb, formásabb egeret nehéz elképzelni nála. Akár négy eszközzel is párosítható, az 1600 DPI-s érzékelő pedig tökéletes precizitást tesz lehetővé. A csatlakoztatott eszközök között az egér hasán lévő gombbal lehet váltani, oldalt pedig LED mutatja, hogy éppen melyik eszközt fogjuk vezérelni. Az egér előnye, hogy használaton kívül gyorsan energiatakarékos módra vált, így két AA méretű elemmel akár 12 hónapig is képes működni.