Megjelenésekor a Jabra Elite 75t a gyártó legjobb fülhallgatója volt, aztán jött a 85t, és kiderült, hogy még mindig lehet többet nyújtani!

A TWS vagyis teljesen vezeték nélküli fülhallgatók három csoportra oszthatók: 15 ezer forint alatt kaphatók a belépő szintű eszközök 30-35 ezer forintig bezárólag jön a középkategória, afölött pedig azok a kütyük, amelyek már szinte kifogástalan hangminőséget nyújtanak. A Jabra Elite 75t és 85t ez utóbbi kategóriát erősítik. Kezdjük előbb a régebben piacon lévő modellel, a 75t-vel. A fülhallgató modern külsővel rendelkezik, és jár mellé természetesen egy tok is. Ez a füleshez passzoló színben, elegáns formával készül. A tok egyrészt védelmet ad a fülhallgatónak, másrészt pedig a töltésre is ez a kiegészítő szolgál.

Maga a fülhallgató a kategóriában a nagyobb és nehezebb kütyük közé tartozik, de formájának köszönhetően ez egyáltalán nem érződik viselés közben. És nincs probléma a stabilitással sem: garantált, hogy a fülhallgató kocogás, futás vagy kondizás közben sem fog kiesni a fülünkből. A Jabra 75t cserébe üzemidőben nagyon rendben van! Egyetlen töltéssel a teljesen vezetékmentes kialakítás ellenére is 7,5 órányi üzemidő érhető el, és mivel a tok további három feltöltésre elegendő energiát tárol, összesen 28 órányi játékidőre számíthatunk. A fülhallgatók ráadásul gyorstöltésre is képesek: amikor teljesen lemerültek, akkor elég őket 15 percre bezárni a tokba ahhoz, hogy további 60 percnyi használatot kapjunk.

A vezeték nélküli kialakítás ellenére a bal és jobb oldali fülhallgatóra is került egy-egy megnyomható gomb; ezekkel minden fontos funkció elérhető: szimpla vagy dupla megnyomással illetve nyomva tartással a zene megállítása és elindítása, a zeneszámok közötti léptetés, hangerő választása, a digitális hangasszisztens szolgáltatás vagy az áthallás mód és a hívások teljes körű kezelése is lebonyolítható.

A Bluetooth 5.0 kapcsolat garancia a stabil összeköttetésre és a kiváló hangminőségre is – emellett lehetővé teszi azt is, hogy a készüléket egyszerre nyolc eszközzel párosítsuk, kettővel pedig aktív kapcsolatot is fenntartsunk. A hangminőségre nem lehet panasz: a szilikon párnácskák passzív zajszűrő funkciót látnak el (a csomagban háromféle méretű párnácskák vannak), amit ANC (aktív zajszűrés) is kiegészít. A hallójáratos kialakítás révén a mély hangok is teltek, erősek, a Jabra Sound+ alkalmazás segítségével pedig, mint minden Jabra terméknél, teljesen a hallásunkhoz igazíthatjuk a fülhallgató működését. A tokozás IP55-ös minősítésű, vagyis a fülhallgató nedvességnek és pornak is jól ellenáll.

Az Elite 85t dizájnban nagyon hasonlít kistestvérére, de ez egyáltalán nem probléma, hiszen modern, ergonomikus külsőt kapunk. Az Elite 85t alapvetően három dologban nyújt többet, lássuk is gyorsan, mik ezek!

Az első fontos dolog az, hogy a tok nemcsak USB-C kábel segítségével, hanem akár vezeték nélkül is tölthető – ez azt jelenti, hogy a felső- és csúcskategóriás telefonokkal akár út közben is van lehetőség töltésre. Az Elite 85t nagyobb hangszóróval is rendelkezik. Ez tetten érhető abban, hogy a fülpárnák nem teljesen kerek formát kaptak, hanem alakjuk ovális. A nagyobb hangszóró alapvetően jobb hangminőséget jelent, de nem a nagyobb hangerő miatt, hanem azért, mert így még a 75t-hez képest is kiegyensúlyozottabb hangzást kapunk amellett, hogy a mély hangok még „tartalmasabbak”. A harmadik fontos eltérés az, hogy az aktív zajszűrés nemcsak a külső mikrofonok adataira támaszkodik, hanem két extra, belső mikrofon adataira is; így a zajszűrés nemcsak az alacsony frekvenciás, monoton zajokat szűri hatékonyan (pl. motorzaj, hajtómű), hanem a magasabb frekvenciatartományban is jól teljesít.

A Jabra Elite 75t és 85t fülhallgatókat az eMag és az Extreme Digital üzleteiben lehet megvásárolni!