Az Apple mindent megtesz annak érdekében, hogy a vásárlókat a drágább modellek felé terelje; ennek egyik jó eszköze például az is hogy a belső memória nem bővíthető. Szerencsére így is van megoldás, ha kinőtted a rendelkezésre álló kapacitást!

A magoldást pedig a SanDisk szállítja, mégpedig az iXpand Go termékcsalád személyében. A széria tagjai háromféle méretben is elérhetők, velük az iPhone-ok tárhelyét 256, 128 illetve 64 GB-tal lehet bővíteni. A stick kétféle csatlakozóval rendelkezik: a Lightning szolgál a telefonokkal és tabletekkel való kapcsolódásra, míg a másik oldalra elhelyezett USB 3.0 segítségével számítógépekhez, notebookokhoz lehet csatlakozni.

Az iXpand Go fémháza minőségi érzetet kelt, a forgatható kupak pedig hasznos kiegészítő, hisz mindig védi az éppen nem használt dugaszt. Az iXpand Go stick az USB 3.0 szabványnak hála gyors adatátvitelt kínál, az írásnál elérhető 50 MB/s és az olvasásnál elérhető 90 MB/s-os értékek a kategóriában jónak számítanak. Ez a tempó egyébként azt jelenti, hogy egy Full HD felbontású filmet nagyjából 2 perc alatt lehet felmásolni az adathordozóra. A sticket érdemes exFAT fájlrendszerrel használni (ez az alapértelmezett), egyrészt a 4 GB-nál nagyobb fájlok miatt, másrészt pedig azért, mert ez a fájlrendszer az iOS, a MacOS és a Windows rendszerekkel egyaránt kompatibilis.

Hasznos extra, hogy az iXpand Go termékcsalád valamennyi változatához jár a SanDisk kísérő szoftvere, amely több hasznos trükköt is nyújt az iPhone illetve iPadok tulajdonosoknak. A sticken lévő filmeket például anélkül is le tudjuk játszani vele, hogy előtte felmásolnánk őket a mobil kütyüre. A SanDisk alkalmazása a népszerű formátumokat mind támogatja; kezeli az MP4, MKV és MOV fájlokat valamint az AC3 és DTS kódolású hangot is. Hasznos funkció hosszabb repülőutakon illetve akkor is, ha internetről elzárt helyre megyünk, de szeretnénk az esti szórakozásra előre felkészülni.

Az alkalmazás segítségével továbbá biztonsági mentéseket is lehet készíteni, ami szintén nagyon hasznos. Persze kényelmesebb, ha a mentések rögtön a felhőbe készülnek, de több gigabájtos videóknál lassú lehet a szinkronizáció, ráadásul az adatforgalmi keret, illetve a tárhely korlát is gyorsan kimerül. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy mi a helyzet akkor, ha egyáltalán nincs net: ha Európán kívülre utazunk, akkor szinte biztos, hogy jobb választás a biztonsági mentéseket a SanDisk adattárolójára készíteni!

Végül, de nem utolsó sorban a termékek mellé jár egy Win/Mac OS kliens is, amivel biztonságos (titkosított) tárhely hozható létre a céges adatok vagy érzékeny képek, személyes információk számára.