A Hama amatőr és a profi videósok számára is készít rengeteg kiegészítőt. Állványokat, háttereket és lámpákat is mutatunk.

Ma már egyáltalán nem meglepő, hogy sok vlogger és videós telefonnal, vagy telefonnal is rögzíti a felvételeket – egy mobil is kiváló minőséget nyújt, ráadásul a szoftveres optimalizációknak hála mostohább körülmények között is jó eredményre számíthatunk. A Hama Okostelefon forgatható állvány 150 remek társ ilyen esetben: akár 150 cm-re is kihúzható, a mellékelt állványfejjel pedig minden olyan mobillal együtt használható, amelynek szélessége 58 és 88 mm közé esik.

Az állványfej ráadásul egy önálló egység, amely a szabványos, ¼ colos menetre illeszkedik: így az állványt nemcsak telefonnal, hanem kisebb tömegű fényképezőgépekkel, a MILC-ek többségével például, szintén használhatjuk. Az állvány további előnye, hogy helytakarékos: összecsukva mindössze 41,5 cm-es, így a legtöbb bőröndbe gond nélkül betehetjük. A tömeg sem vészes, mindössze 395 gramm. A lábakat egymástól függetlenül is, ráadásul fokozatmentesen állíthatjuk, így az egyeletlen terep sem jelent akadályt.

A Spotlight Smart 80-at beltéri használatra tervezték, apró méretű (13,5-17,5 cm-es) állványa ugyanis főleg az asztalon lévő használatnak kedvez. A körlámpa 8 colos (21 cm-es), a LED-ek száma pedig 96. A színhőmérsékletet és a fényerősséget természetesen ennél a modellnél állíthatjuk, is éppúgy állíthatjuk. A körlámpa extrája a telefontartó, amely minden 6-8 cm széles készülékkel kompatibilis; és jár hozzá egy tartó is, amelyre a mikrofont tehetjük a legjobb hangfelvétel érdekében. Táska is jár a körlámpához, valamint – éppúgy, mint a Spotlight Steady 120-hoz, Bluetooth kioldót is kapunk, amely a telefon vagy a kamera vezérléséhez használható.

A lámpa a változtatható méretéből adódóan igen széles területen bevethető: egy sminkes vagy kicsomagolós videónál éppúgy használható, mint kültéren portré fotózáshoz. Egyébként, ha valahova (külső helyszínre) el szeretnénk vinni, akkor nemcsak azért lesz könnyű dolgunk, mert a lámpa kicsi és könnyű, hanem azért is, mert USB csatlakozóról működik – vagyis üzemeltetése nemcsak hálózati áramról, hanem akár egy notebook USB csatlakozójáról vagy power bankról is megoldható. Az alacsony fogyasztásnak hála a lámpa egy nagyobb kapacitású akkuval párosítva ráadásul akár egésznapos rendelkezésre állást is nyújthat.

Legyen szó blogról vagy egy zoom hívásról, a remek felvételhez elengedhetetlen a megfelelő háttér is – a rendezetlen lakás vagy a repedező fal pedig nyilván nem az. A Hama háromféle hátterével viszont az ilyen helyezetekre is felkészülhetünk. A 21572-es számú háttér 130 cm-es, zöld színű és szék háttámlájára rögzíthető, a 21571-es típus pedig 180×180 cm-es, négyzet alakban és saját állvánnyal. A 21570 nemcsak ovális alakja (150×200 cm) miatt érdekes, hanem azért is, mert nemcsak zöld, hanem kék színű háttér is része a csomagnak – cserébe állvány viszont nincs, a vászon egyszerűen a földre helyezendő.


A hátterek segítségével nemcsak arra van lehetőség, hogy eltakarjuk, ami mögöttünk van, hanem – a használat alkalmazástól függően – virtuális háttér is beállítható!

Az utolsó kütyü egy igazi kuriózum: a 74257-es Video rögzítő adapter akár 4K felbontást is támogató HDMI bemenettel rendelkezik, a notebookhoz vagy PC-hez pedig USB csatlakozó (alapesetben USB-A, adapterrel akár USB-C is) segítségével köthetjük hozzá. A kütyü bemeneti oldalon a 4K-s felbontást 30 fps mellett, a Full HD felbontást pedig 60 fps mellett támogatja – a számítógép felé továbbított stream pedig 1080p-s, 60 fps mellett. A kütyüt elsősorban arra használhatjuk, hogy videokamera vagy más eszköz képét továbbítsuk a PC-re oly módon, hogy azt a számítógép merevlemezén tárolhassuk, vagy Facebook, YouTube, Twitch közvetítésekhez használhassuk. A stick emellett a videoszerkesztő alkalmazásokkal is kompatibilis, így tényleg sokrétű használatot tesz lehetővé.