Ha rendszeresen kell személyes adatokat is tartalmazó dokumentumokat kiselejtezni, egy (vagy két) profi iratmegsemmisítő mindig jól jön!

Sajnos a digitalizáció egyelőre nem tart ott Magyarországon, hogy a papír alapú dokumentumokat ki lehessen váltani – ezzel pedig az a sajátos helyzet áll elő, hogy rengeteg olyan irat is keletkezik, amely érzékeny személyes információkat tartalmaz. Ezekre a dokumentumokra nagyon kell vigyázni, amíg érvényesek, szükségesen. Ha viszont már nem kellenek többé, nem dobhatjuk ki őket egyszerűen a szemétbe, pontosan a rajtuk lévő érzékeny adatok miatt. Egy-két papír biztonságos kidobása nem nagy kunszt, de ha rendszeresen kell megsemmisíteni meghatalmazásokat, szerződéseket, stb, akkor jobb profi segítséghez fordulni.

A Hama Basic S6 iratmegsemmisítő például optimális erre a feladatra, hiszen otthoni használatra tervezték. A4-es lapokhoz használható, egy menetben pedig akár hat darabot is cafatokra tud aprítani. P-2-es biztonsági szintnek megfelelő megsemmisítést végez (6 mm-es vágásokkal dolgozik), percenként 2,8 m-es sebességgel. A papírcsíkok saját, 8 literes tartályba kerülnek. Az iratmegsemmisítő automatikusan kapcsol be és ki, vagyis amikor a papírt a nyíláshoz tesszük, a forgókés magától elindul, a feladat végeztével pedig le is áll. Ha a papír esetleg elakadna, akkor a visszafordító funkció segítségével gyorsan megszüntethető a probléma.

Irodai felhasználásra egy nagyobb teljesítményű gépet érdemes beszerezni. A Premium Autom120 jóval nagyobb, 25 literes tartállyal rendelkezik, ráadásul a papírokat sokkal apróbb darabra (4×20mm) vágja, hogy a helykihasználás minél optimálisabb legyen. Ez az iratmegsemmisítő is A4-es lapokhoz használható, amelyeket 2,2 m/perces sebességgel tud felaprítani.

Részben a kisebb vágás miatt is, egy menetben csak öt lapot tud a masina megsemmisíteni, cserébe viszont akár 60 percig is képes folyamatosan működni – és a papírlapok mellett műanyag kártyát vágása is lehetséges (belépő kártyák, bankkártyák, stb.) Sőt, a kézi adagolás helyett az automatikus adagolót is bevethetjük, ebben az esetben egy teljes köteget fel tud dolgozni az iratmegsemmisítő felhasználói beavatkozás nélkül.