A Jabra Elite vezeték nélküli fülhallgatók családja tovább bővült, három új termék érkezett, összesen hat színben!

A Jabra új termékei elsősorban azokat a felhasználókat célozzák meg, akik a hangminőség terén semmilyen kompromisszumot nem akarnak kötni. Az újdonságok a korábban bemutatott Elite 3 és Elite 2 sorozatok mellé érkeznek, ezzel pedig a gyártó TWS, azaz teljesen vezetékmentes fülhallgató termékválasztéka olyan szintre bővült, hogy a belépő szinttől a prémium kategóriáig mindent képes lefedni.

Az új modellek közül az Elite 7 Pro és az Elite 7 Active képviselik a prémium kategóriát. Ez a két termék nagyon hasonló műszaki képességekkel rendelkezik, a legfontosabb eltérés közöttük annyi, hogy a Pro változat a telefonhívásoknál csontrezgéses technológiával még jobb hangminőséget képes elérni, míg az Active verzió pedig kialakításából adódóan jobban ellenáll az izzadságnak, és testmozgás közben is stabilan a helyén marad.

A Jabra Elite 3 és 2 sorozat dizájnja telitalálat volt, így nem meglepő, hogy a mérnökök a 7 Pro tervezésekor az előbbi, a 7 Active tervezésekor pedig az utóbbi sorozatból merítettek ihletet. Az Elite 7 Pro letisztult vonalvezetése mellett ugyan az Elite 7 Active egyszerűbbnek hat (a célcsoport igényeinek megfelelően kevesebb az illesztés), de ez ne tévesszen meg senkit: mindkét modell az IP57-es szabvány kritériumai szerint víz- és porálló például, és hangminőség terén is ugyanazt a prémium szintet hozzák.

A minőségi hangélményt első körben a 6 mm-es hangszórók garantálják, amelyek a hallójáratos kialakításnak hála alapból is telt hangzást biztosítanak, rengeteg basszussal. Az elektronika a kiváló zenehallgatás érdekében az AAC és SBC formátumokat natív módon kezeli, az összesen hat darab mikrofon segítségével pedig aktív zajszűrést is biztosít. A Jabra+ alkalmazás segítségével a fülhallgató működése tökéletesen testreszabható: a MySound funkció segítségével a teljes hangzáskép az egyénhez igazítható, az ekvalizerrel pedig főleg a mély hangokat emelhetjük ki. És ez még nem minden! Az ANC hatékonysága is állítható – és akár arra is van mód, hogy a külső zajok szűrése helyett az elektronika épp ellenkezőleg működve, minden külső zajt „bekeverjen” a fülünkre. Ez utóbbi funkció hasznos például akkor, ha forgalmas környéken használjuk a fülhallgatót.

Más eszközök felé a kommunikáció Bluetooth 5.2 szabvány segítségével zajlik; a fülhallgatókat akár nyolc más termékkel is lehet párosítani, amelyek közül egyszerre kettő lehet aktív.

A Jabra Elite 7 Pro egyedi tulajdonsága a MultiSensor Voice; a fülhallgató négy mikrofon segítségével folyamatosan elemzi a szélzaj mértékét, és ha az túl nagy, akkor a mikrofonok helyett csontrezgéses technológiát használ a beszéd továbbításához. Ezzel a módszerrel a szélzaj nemcsak, hogy csökkenthető, hanem teljesen ki is iktatható az egyenletből; a beszélgetőpartnerünk számára minden körülmények között tökéletes hangminőség biztosítható.

A Jabra Elite 7 Active-ból a MultiSensor Voice kimaradt, viszont ez a verzió is tartogat egy érdekességet: a ShakeGrip szilikon párnákat kapott, ami egy különleges anyagot jelent. A speciális szilikon puhasága ellenére jobb tapadást, ezáltal testmozgás közben is tökéletesen stabil pozíciót biztosít.

A fülhallgatól mindkét egysége egy-egy érintésérzékeny gombot is kapott, amivel az alapvető funkciók mellett a zajszűrés és vezérelhető, valamint a hangasszisztens szolgáltatás is aktiválható (Google, Siri és Amazon Alexa egyaránt támogatottak).

Mint minden más TWS fülhallgatónál, úgy a Jabra újdonságainál is a bölcsős kialakítás köszön vissza. A fülhallgatók – egyébként elegáns – tokja nemcsak a védelmet látja el, hanem tölti is az apróságokat. A játékidő a kategóriának megfelelően nagyon jó: a fülhallgatók egy lendülettel 8 órányi zenehallgatásra képesek, a tok beépített akkumulátora pedig három extra ciklusra elegendő energiát tárol, így a teljes játékidő 30 óra körül alakul. A teljes töltési idő kb. 2,5 óra (és az USB-C töltés mellett van vezetékmentes töltési opció is), a teljesen lemerült fülesek viszont az első 5 percbe gyorstöltés kapnak, amely 1 órányi használatot biztosít. Természetesen a fülhallgatók mono üzemmódban is használhatók, ha a helyzet úgy kívánja meg – akár headsetként is.

»1 - Jabra Elite 7 Pro, Jabra Elite 7 Active