A Hama termékpalettáján van néhány olyan termék is, amely nem kapcsolódik szorosan az informatikához vagy a kütyük világához, mégis hasznos lehet a mindennapok során. Ebbe a csoportba tartozik a 186425-ös számű Légminőség mérő is, amely a szén-dioxid (CO2), a formaldehid (HCHO) és az illékony szerves vegyületek (TVOC) koncentrációját méri. Ezek olyan vegyületek, amelyek sajnos elég gyakran megtalálhatók egy lakás levegőjében kisebb-nagyobb koncentrációban – és amelyek a levegő minőségét komolyan befolyásolják.

A lakásban az egyik fontos tényező, amely a levegő minőségét befolyásolja, az a bent tartózkodók száma – hiszen levegőt mindenki vesz, ezzel pedig az oxigént folyamatosan elhasználjuk. De a lakók légzése csak az egyik ok: emellett a beépített építőanyagok, a lakásban használt műanyagok, bútorok, festékek és légfrissítők valamit a főzéshez és fűtéshez használ eszközök is bocsáthatnak ki vagy termelhetnek olyan, a levegő be kerülő anyagokat, amelyek a levegő minőségét rontják.

Jobb esetben csak kellemetlen szagot érezni, hosszú távon azonban ezek az anyagok az egészségre ártalmasak is lehetnek. Különösen igaz ez a széndioxidra (CO2), amely nagyon rövid idő, akár már néhány óra leforgása alatt koncentrációs zavarokat, fejfájást okozhat. A Hama légminőség érzékelője folyamatosan támpontot ad a levegő minőségével kapcsolatban, ráadásul úgy, hogy a laikusok számára nehezen értelmezhető koncentrációs értékek mellett egy, az azokból számok levegőminőség indexet (AQI) is jelez. Ezt bárki tudja értelmezni, hiszen az 1-es érték kiváló minőséget jelent, a 6-os pedig már olyan gyengét, amely az egészségre is ártalmas.

A kütyü az adatokat hatalmas, a szobában bárhonnan jól látható kijelzőn mutatja, így mindig tudhatjuk, mikor jött el – tudományos szempontok alapján is – az ideje a szellőztetésnek. Alapesetben hálózati áramforrásól működik, de a benne lévő, újratölthető akkumulátor gondoskodik arról is, hogy áramszünet esetén se maradjuk mérések nélkül.

»1 - 186425: Hama légminőség mérő (CO / CO2 / HCHO / TVOC)