A Rapoo termékpalettáján rengeteg vezeték nélküli billentyűzet és egér található, ezúttal a billentyűzetek közül mutatunk be neked egyet, amely a prémium kategóriát képviseli.

Ha prémium billentyűzetekről van szó, akkor sokaknak a Logi(tech) vagy a Microsoft neve ugrik be, pedig a Rapoo is rendelkezik legalább annyira minőségi termékekkel – amelyek ráadásul jellemzően jobb áron elérhetők, mint a nagy nevek modelljei. A Rapoo E9700M is kiválóan illeszkedik ebbe a sorba.

A klaviatúra elsősorban az üzleti felhasználók, illetve a sokat utazók számára készült, hiszen meglehetősen lapos kialakítást, valamint rövid leütési úttal rendelkező gombokat kapott. Ez, valamint a szigetes elrendezés manapság meglehetősen trendinek számít, és nincs is vele semmi baj, ha a gombok keménysége is megfelelő. A Rapoo E9700M esetében szerencsére az, így a hosszabb szövegek gépelése sem lesz kényelmetlen. A lapos kivitelnek hála a billentyűzetet könnyedén becsúsztathatod a notebook mellé a táskába, de teljesen jól elfér bármilyen hátizsákban is.

De nemcsak a lapos kialakítás miatt különleges ez a kütyü, hanem formátuma miatt is: a kompakt és a teljes méretű eszközök között helyezkedik el, hiszen numerikus részleg is került rá, ugyanakkor a betűk és a numerikus részlet közötti részt kihagyták a mérnökök azzal, hogy a kurzormozgatókat is a betűk alá zsúfolták. Ezzel a normál, 43 centiméteres billentyűzetekhez képest 7 cm-nyi helyet sikerült spórolni. A billentyűzet egyértelműen kényelmesebb gépelési élményt nyújt a notebook klaviatúrák túlnyomó többségénél, mind a határozott nyomásponttal rendelkező gombok, mint a numerikus részleg miatt. A gombokat és az elektronikát úgy alakították ki, hogy a Rapoo 9700M a Windows rendszerek mellett a MacOS-sel és az Androiddal is kompatibilis legyen; ez praktikusan a Start/Opt, és az alt/cmd gombok kombinálását jelenti.

A billentyűzet a műanyag borítás ellenére tökéletesen stabil, a gumiból készült lábak pedig garantáltan csúszásmentes tapadást biztosítanak mindenféle felületen. Viszont a magasságállítást nem engedik, így arra nincs mód, hogy a dőlésszöget változtasd.

Ami a csatlakozási lehetőségeket illeti, alapvetően a Bluetooth 5.0/3.0 kapcsolat preferált, amelye(ke)n keresztül akár három eszközzel is tud kommunikálni a klaviatúra, de tartozik hozzá egy 2,4 GHz-en működő saját vevőegység is. Utóbbi főleg akkor hasznos, ha PC-vel vagy tévével szeretnéd használni a kütyüt. A kétféle kapcsolódási mód közül a BT nagyságrendekkel takarékosabb, ha ezt használod, a beépített (és USB-C kapcsolaton keresztül újratölthető) akkumulátor 6-12 hónapig is tud működni a feltöltések között.