Az autóban jó okkal tilos a telefont kézbe véve használni; ha mégis beszélgetni szeretnél mobilon vezetés közben, vagy GPS-ként használnád a készüléket, akkor egy telefontartó lehet a megoldás. És akkor is, ha biciklizel!

A Hama termékpalettájáról többféle típus közül is választhatsz, mi most három olyan típust mutatunk, amelyek univerzális megoldást jelentenek abból a szempontból is, hogy szinte bármilyen telefonnal használhatók, és abból a szempontból is, hogy szinte bármilyen autóban felszerelhetők. A negyedik tartót kerékpárhoz tervezték.

A Magnet Alu fantázianévre hallgató változat segítségével a telefont az autó szellőző rácsára vagy a védőburkolatra lehet erősíteni. A tartó részhez a mobil egy ultraerős mágnes segítségével tapad hozzá. A tartó előnye, hogy elegáns megjelenéssel bír, így modern autóban is alkalmazható. És mivel a mobilra csak egy fémlapot kell ragasztani, a telefonnál semmilyen méretbeli vagy tömegbeli korlát nincsen.

Ha nem szimpatikus a hűtőrácson történő elhelyezés, vagy esetleg a hűtőrács olyan helyen van az autódban, hogy nem látsz rá kényelmesen vezetés közben, akkor a Magenet Alu szélvédőre rögzíthető verzióját ajánljuk. A nagyjából 20 cm-es tartókar tapadókorong segítségével rögzíthető a szélvédőn, gyakorlatilag bárhol. A telefont ennél a modellnél is egy ultraerős mágnes tartja; maga a fej pedig, amihez a telefon (jobban mondva a telefonra erősített vagy a mobil és a tok közé illeszthető fémkorong) tapad, a gömbfejnek hála teljesen szabadon, bármilyen irányba beállítható. Természetesen a mágneses rögzítésből adódóan mindegy az is, hogy a mobilt állított vagy fektetett helyzetben szeretnéd használni.

Szellőzőrácsra erősíthető a 201509-es tartó is, amely viszont már nem mágnessel, hanem rugós karokkal tartja a gondjaira bízott telefont. Ez a kütyü is szinte minden mobillal kompatibilis, az egyedüli feltétel az, hogy a készülék szélességének 55 és 85 mm közé kell esnie. A szellőzőrácsra rögzíthető rész és a mobilt tartó egység itt is gömbfejjel csatlakoznak egymáshoz, így a telefon bármilyen irányban dönthető és forgatható, ezenkívül pedig fektetett vagy portré állásban is használható. Habár a karok szorítása erős, a kialakításból adódóan a telefon behelyezéséhez és a kivételhez is elegendő, ha egy szabad kezed van.

A 201514-es tartó szintén univerzális, de már nem autóhoz, hanem kerékpárhoz készült. Direkt úgy tervezték, hogy pillanatok alatt a kormányra szerelhesd, és a bilincset gyorsan lehet oldani is, így a tartót sosem kell rajta hagynod a biciklin. A telefont műanyag karok tartják – alapvetően oldalt, de a rögzítést úgy tervezték, hogy a telefont a sarkoknál is fogja. Ez egyrészt biztosíték arra, hogy a mobil erős rázkódás hatására sem fog kiesni a helyéről, másrészt egy esetleges balesetnél némi védelmet is nyújt. A tökéletes beállítást ennél a típusnál is gömbcsukló segíti, 360 fokos forgathatóság mellett. Ez a tartó 50 és 90 mm közötti szélességgel rendelkező telefonokat támogat.

Kerékpárhoz a Hamának van egy másik univerzális tartója is, sőt ez a modell nemcsak biciklihez, hanem motorhoz is jó választás lehet, hiszen a rögzítése menetes csavarokkal megoldott – utóbbi esetben egyedül arra kell csak figyelni, hogy a kormányrúd átmérője legfeljebb 3 cm lehet. A tartó portré és fektetett helyzetben is tudja fogni a készüléket. A 201973-as típus érdekessége, hogy a mobil egy valódi zsebbe kerül, amely vízállóságot kölcsönöz mindenféle készüléknek, sőt alapszintű mechanikai védelmet is nyújt egy esetleges esésnél. A kijelző elé természetesen átlátszó fólia került, amelynek speciális kialakítása teszi lehetővé azt, hogy a mobil érintőképernyője továbbra is a megszokott módon legyen használható. A tartó felső részére egy árnyékoló került, így a képernyő erős napfényben is jól olvasható marad.
A tartó rész univerzális, bármilyen olyan készülékhez használható, amely legfeljebb 8 cm széles és 16 cm magas. A vízálló kialakítás ellenére a töltésről is lehet gondoskodni, hiszen a töltő (vagy fülhallgató) kábele számára egy apró nyílás biztosítja a bejutást. A telefont cipzár tartja, a zsebet pedig egy olyan ügyes rögzítési megoldás fogja, amely szükség esetén egyetlen gomb segítségével oldható.