Most, hogy egyre több gyártó hagyja ki a töltőt az okostelefon dobozából, egyre több alternatív megoldás fogy. Ezúttal a Hama öt újdonságát mutatjuk be.

A sort a 201625-ös számú modellel kezdjük, amely ma már szinte alapmodellnek számít: egyetlen USB-A csatlakozó került rá, amely a QuickCharge 3.0 gyorstöltési szabványt támogatja, és legfeljebb 19,5 watt teljesítmény leadására képes. Ezzel a legtöbb új telefon akkumulátorát 30 perc alatt akár 50 százalékra is fel tudja tölteni, így akkor sem kell pánikba esned, ha reggel felkelés után jut csak eszedbe, hogy elfelejtettél mobilt tölteni; a reggeli rutin alatt bőven megy annyi energia a telefonba, amivel kibírja legalább a munkahelyig. Természetesen a töltés folyamatát az elektronika folyamatosan optimalizálja, ami nemcsak a túlfeszültség és túltöltés ellen véd, hanem az akkumulátor élettartamát is meghosszabbítja. A töltő vékony, így ha elosztóba dugod, akkor nem foglalja el a szomszédos foglalatokat. A csomagban egy USB-C kábel is található, amelynek hossza 1,5 méter.

A 201691 és 201640-es modellek a hálózati töltők között az eggyel komolyabb szintet képviselik, hiszen ezekre már kettő csatlakozó került: az USB-A mellett mindkét modellt USB-C csatlakozóval is ellátták. Ez azért fontos, mert az Apple telefonjai nem a töltők által szintén támogatott QuickCharge 3.0 szabvány szerint, hanem PowerDelivery szabvány szerint tölthetők, mindkét végén USB-C csatlakozóval ellátott kábel segítségével. A 691-es modell az USB-C csatlakozón 20, az USB-A csatlakozón pedig 12 watt leadására képes, a 640-es változat az USB-A csatlakozón 50 százalékkal nagyon teljesítményt tud leadni.

Ennek a két töltőnek további pozitív tulajdonsága, hogy nemcsak a hazai, 230 voltos hálózaton üzemelnek, hanem 110 voltos elektromos hálózaton is; ilyet találsz például Amerikában és Japánban is. Persze ebben az esetben utazó adapterre is szükséged lesz.

Töltőre nemcsak lakásban vagy utazásnál lehet szükséged, hanem autóban is – akár a dolgos hétköznapokban is, de akkor is, ha nyaralni mész. Egy sima hétköznap az alatt a 30 perc alatt, amíg beérsz a munkahelyre, akár 60 százalékra is feltöltheted a telefon akkumulátorát a megfelelő gyorstöltővel, ha pedig nyaralni indulsz, akkor például azért hasznos egy szivargyújtós kütyü, mert a GPS-ként használt telefon áramellátást biztosíthatod vele. A 201690-es modell fekete színben két USB csatlakozót biztosít; egy maximum 12 wattos töltésre képes USB-A, valamint egy 20 wattos töltésre képes USB-C aljzatot. Utóbbi QuickCharge 3.0 és PowerDelivery szabvány szerint is képes tölteni a mobilokat, tableteket, akkumulátorokat.

A 201639 a komolyabb tudású változat, ennél a típusnál az USB-A csatlakozó is rendelkezik gyorstöltés funkcióval, QuickCharge szabvány szerint akár 18 wattot is képes leadni.