Egy, a falban futó kábel sok bosszúságot okozhat, ha szakadás lép fel – hiszen egy ilyen hibára sokan még csak nem is gondolnak, a tesztelés pedig elég nehézkes. Vagy mégsem?

A szervizesek által jól ismert tény, hogy a meghibásodások elég jelentős részét kábel okozza – legyen szó bármilyen eszközről, kütyüről vagy akár egy számítógépes hálózatról. A legtöbb ember fejében ugyanakkor él az a tévhit, hogy a kábel sosem hibásodik meg, hisz nincs benne chip, nincs benne mozgó alkatrész, azaz semmi sem romolhat el benne. Ez azonban nem igaz, hiszen felújítások, szerelések során könnyen sérülés érhet egy olyan vezetéket is, aminek az adott munkához nincs köze. Sőt, akár a hálózati áram túlfeszültségei vagy egy villámcsapás is okozhat láthatatlan károkat a kábelekben. A Hama legújabb kütyüje ilyen helyzetekben tehet nagyon jó szolgálatot, de érdemes bevetni akkor is, amikor egy új kommunikációs hálózat gerince készül, hiszen könnyen ellenőrizni lehet a végpontok közötti kapcsolat teljességét.

A 200778-as számú eszköz egy kéttagú szett, amelynek – nem túl meglepő módon – két tagját a tesztelendő kábel két végére kell felhelyezni. A két egység akkor is működik, ha nagy távolságot kell áthidalniuk. A kütyüvel 8P8C, 6P6C és 6P4C típusú kábeleket lehet ellenőrizni; ha ezek a jelölések nem mondanak semmit, ne aggódj, nem sokat ismerik a kódokat. Mi most eláruljuk, hogy a 8P8C jelöli az Ethernet kábel csatlakozóját (RJ45), a másik kettőt pedig a vezetékes telefonoknál szokták alkalmazni (RJ11).

A tesztelő egység minden fontos hibalehetőséget képes felismerni, így megmutatja a szakadást vagy azt is, ha zárlatos a vezeték (két vagy több érpár valahol összeér), de jelzi azt is, ha a két csatlakozó bekötésénél nem azonos a kábelek sorrendje. A teszt eredményét a LED-ek egyértelműen mutatják, így minden esetlegesen felmerülő hiba elhárítása azonnal megkezdhető.

A szett segítségével gyorsteszt és bizonyos hibák szempontjából megbízhatóbb eredménnyel szolgáló lassú teszt is végezhető. A működéshez szükséges áramot 9 voltos elem biztosítja.