Új márka hazai forgalmazásába kezdett a Hama Kft. A kínai Cudy az otthoni hálózati eszközök piacán szeretné megszorongatni a versenytársakat, és ehhez minden feltétel adott: remek termékek, széles választék és kedvező árak.

Klasszikus routerek

Aki hagyományos routerben gondolkodik, mert a lakása (vagy irodája) olyan adottságú, hogy egyetlen eszköz segítségével is tökéletes lefedettség biztosítható, annak többféle választási lehetősége is van. Ha a cél az all-in, akkor a WR3000 a legjobb döntés, hiszen ez az AX1800 WiFi 6-os eszköz az 5 és 2,4 GHz-es WiFi párhuzamos használatával közel 3 Gbps-os sebességet tud elérni; ilyen tempó mellett túl sok ellenfele pedig nincs is a piacon. LAN oldalon négy darab gigabites Ethernet port várja az eszközöket, például a NAS-t, a PC-t vagy akár a tévét is. Az egyik csatlakozó átkapcsolható WAN üzemmódba is, ha szükséges.

A nagy teljesítmény részben a gyors, 1,3 GHz-es rendszerchipnek, részben pedig a négy darab hatalmas antennának köszönhető. A sebesség azonban nem minden, a router a szolgáltatásaival is kitűnik a népes mezőnyből - nemcsak a Cudy háza táján belül, hanem a teljes piacon.

Például azzal, hogy szoftverét úgy optimalizálták, hogy akár 256 eszközt is képes legyen kezelni – ez fontos, hiszen az okosotthon termékek között manapság egyre több az olyan, amelyik WiFi kapcsolat és felhő segítségével működik. Teljesítménye elegendő akár három darab 4K-s stream egyidejű, zavarmentes továbbításához is. A működéshez négyféle üzemmódot is választhatsz: a router mód mellett hozzáférési pontként (LAN-ból WiFi), repeaterként (WiFi lefedettség növelése) és WISP-ként (vezetékes internetből WiFi) is használhatod.

Az extra szolgáltatások listájában megtalálod a WPA3 titkosítást, az OpenVPN és a WireGuard VPN szolgáltatásokat, valamint a CloudFlare és a Google titkosított DNS szolgáltatásainak natív kezelését - és persze az eszköz a Cudy saját, Whole Home Mesh technológiáját is támogatja más, hasonló képességű eszközök működésének tökéletes összehangolásához.

Nem rossz választás az X6 sem, amely AX1800 WiFi 6 megoldást támogat, legnagyobb sebessége így az 1800 Mpsb-hoz közelít. Szintén erős rendszerchipet és négy antennát használ, vezetékes eszközök csatlakoztatásához pedig eggyel több, összesen öt darab gigabites port (4× LAN, 1×WAN) található rajta. Az általa támogatott extrák hasonlóak: WPA3, VPN és Whole Home Mesh is a listában.

A WR1300 és WR1200 ebben a kategóriában a belépő szintet képviselik, hiszen 5 GHz-es sávon 867, 2,4 GHz-es sávon pedig 300 Mbps-os adatátvitelre képesek. A legfontosabb különbség közöttük az, hogy a WR1300 négy darab LAN portja és WAN portja is gigabites, míg a WR1200 esetében a vezetékes sebesség maximuma 100 Mbps. Ez a két termék kevesebb extra funkcióval rendelkezik (alap VPN és Cudy Mesh), de a gyártó felkészítette őket alternatív firmware, egészen pontosan az OpenWRT-vel való használatra is.