Van néhány olyan pontja a lakásnak, ahová a WiFi jel nem ér el? A Cudy újdonsága garantáltan megoldja a problémát!

A hálózati eszközökkel foglalkozó Cudy még csak most vetette meg a lábát a hazai piacon, de a vállalatnak már most több olyan terméke van, amely szolgáltatásainak hála kilóg a mezőnyből. Ilyen például az AX1800 kétsávos WiFi jelismétlő is, amivel az otthoni WiFi hálózat lefedettsége jelentősen bővíthető. Az RE1800 névre hallgató kütyü bármilyen WiFi hálózattal kompatibilis, de legjobban más Cudy termékekkel tud együttműködni, hiszen támogatja a gyártó saját Whole Home Mesh technológiáját.

Maga az eszköz apró dobozban érkezik, amely a terméken kívül csak egy rövid leírást tartalmaz. Kábelek nincsenek a dobozban, de erre alapesetben nincs is szükség, hiszen a jelismétlő közvetlenül konnektorba csatlakozik, külön tápegységet tehát nem igényel. Repeaterhez képest egyébként elég nagy maga az eszköz, de szerencsére még pont nem akkora, hogy sorolt konnektornál blokkolja a szomszédos aljzatot vagy kapcsolót. Az RE1800 fehér színű, így igazából bármilyen szobában elhelyezheted. Két hatalmas antenna került rá, amelyek irányszöge még állítható is a jobb jelerősség érdekében. Habár maga a borítás műanyagból készült, sem a dizájnra, sem a felépítésre nem lehet panasz, az összeszerelés minősége teljesen rendben van.

Külön bekapcsoló gomb nincs, a repeater azonnal működésbe lép, amint bedugtuk a konnektorba. Ha később újra szeretnéd indítani, akkor azt a reset gombbal teheted meg, amely egyébként a gyári beállítások visszaállítására is szolgál. Emellett még egy WPS gomb kapott helyet a terméken, amivel a központi routerhet lehet gyorsan és egyszerűen csatlakozni. Van három visszajelző LED is, amelyek közül a legfelső a legfontosabb: ez mutatja a jelerősséget három színnel: a kék fény kiváló jelerősséget mutat, a lila megfelelőt, a piros pedig gyengét. Ezt a LED-et használhatod arra, hogy a párosítást követően a jelismétlőnek megtaláld lakáson belül az ideális pozícióját.

Az RE1800-at alapvetően úgy tervezték, hogy WiFi hálózatra csatlakozva annak jelét ossza tovább, de került rá egy gigabites Ethernet csatlakozó is arra az esetre, ha olyan kütyüt szeretnél rákötni, amely a lehető leggyorsabb kapcsolatot igényli – vagy amelynek esetleg nincs WiFi adaptere, például NAS.

Az eszköz üzembe helyezése a szokásos menetrend szerint történik: először az általa készített WiFi hálózatra csatlakozva meg kell adnod az otthoni hálózat adatait, majd azt is, hogy milyen néven szeretnéd tovább osztani a WiFi jelet. Ez lehet azonos a korábbi WiFi hálózat nevével is, de annak sincs akadálya, hogy teljesen más nevet használj. Ha ezzel megvagy, akkor egy gyors újraindítást követően máris rendelkezésre áll a megnövelt hatósugarú hálózat, csatlakoztathatod az első eszközödet a Cudy kütyüjére is.

Az RE1800, ahogyan arra teljes neve is utal, kétsávos. Ez azt jelenti, hogy nemcsak 2,4 GHz-es, hanem akár 5 GHz-es frekvenciasávon is tud kommunikálni, akár egyszerre is. 2,4 GHz-en egyébként majdnem 600 Mbit/s, 5 GHz-en pedig 1,2 Gbit/s az elméletileg elérhető sebesség (ezt összeadva kapjuk meg a névben is szereplő 1800 Mbit/s-os tempót), persze ez erősen függ attól is, hogy milyen a lakás felépítése, és hogy milyen messze vannak egymástól az eszközök. Az mindenesetre biztos, hogy a Cudy RE1800 által kiszolgált eszközöknél nem jelismétlő lesz a szűk keresztmetszet, hiszen az általa nyújtott sebesség nemcsak játékokhoz, hanem több 4K-s stream egyidejű kiszolgálásához is elegendő.