A Western Digital SN850-es sorozatba tartozó modellek sebessége az egyik leggyorsabb a piacon.

Akár notebookba akár új vagy régi PC-be szeretnél adattárolót vásárolni, a Western Digital SSD-kkel biztosan találkoztál már. A gyártó – csakúgy, mint a merevlemezeknél – többféle termékvonallal képviselteti magát, amelyeket színkódokkal jelöl. A „zöld” termékek a belépő szintet jelentik, a „kék” verziókat átlagos felhasználásra szánja a vállalat, a „piros” SSD-k pedig NAS-ba ajánlottak. És itt van persze a „fekete” széria, a WD_Black, amely a prémium szegmensben száll ringbe – ez utóbbiakról lesz szó ebben a bejegyzésben.

Az 1 és 2 TB-os méretben kapható adattároló kiváló választás elsődleges meghajtónak (azaz a Windows számára), de akkor is érdemes számolni vele, ha olyan egységet keresel, amely a játékaid számára nyújt majd otthont. A mai átlagos tárhely igényeket figyelembe véve az 1 TB-os változat akár 50, a 2 TB-os változat pedig akár 100 játékot is képes tárolni.

A WD_Black széria PCIe 4.0 csatolófelületre illeszkedik (NVMe) és M.2 foglalatot használ. A legelterjedtebbnek számító, 2280-as formátumban érkezik, ami azt jelenti, hogy szinte az összes notebookba vagy alaplapba gond nélkül beépíthető. Írásnál az 1 TB-os modell 5300, a 2 TB-os változat 5100 MB adatot tud megmozgatni másodpercenként, míg olvasásnál egységesen 7000 MB/s az elméleti maximum. Ez a sebesség egyébként némi melegedéssel jár, így a WD ezeket az SSD meghajtókat gyárilag hűtőbordával látja el.

Az SSD-k további érdekessége, hogy nemcsak asztali számítógépekben és notebookokban lehet használni, hanem PS5-ben is – hiszen mindkét modell rendelkezik a Sony hivatalos engedélyével is ehhez.