Az okosotthon kütyük gyártói eddig azon voltak, hogy magukhoz láncolják a felhasználókat – most rájöttek, hogy van jobb megoldás is.

Gombamód megszaporodtak az okosotthon termékek, így ma már szinte nincs olyan feladat, amit ne lehetne valamilyen felokosított eszköz és néhány szabály segítségével megoldani. Azonban a gyártók rendszerei sokszor nem kompatibilisek egymással, így egy komplex rendszer kiépítése nem is olyan egyszerű feladat. Az inkompatibilitás még abban az esetben is fennállhat, ha ugyanolyan módon kommunikálnak az eszközök. A Hama vezeték nélküli termékei (amelyekről itt írtunk nagyon részletesen) például WiFi segítségével cserélnek adatot, mégsem kompatibilisek a Sonoff WiFi-s eszközeivel; de hogy egy másik példát is mondjunk, a Philips Hue Hub Zigbee szabványt használ, más gyártók termékei közül mégis – szinte – csak a lámpák és relék párosíthatók vele, a kapcsolók legfeljebb alap módban illeszthetők a hubhoz, a nyitásérzékelők pedig sehogy. Készült viszont egy új szabvány, amelynek célja az, hogy lebontsa a korlátokat. Ezt a szabványt Matternek hívják, és IP-cím segítségével éri el az eszközöket. Hogy ehhez milyen kapcsolatot használ, az teljesen mindegy: a kommunikáció lehet WiFi, Bluetooth, Zigbee, Z-Wave, Thread, stb. alapú is. Nagy vonalakban ez azt jelenti, hogy az okoseszközök többsége képes lehet kommunikálni egymással, persze ehhez az kell, hogy az adott termék a saját szabványa mellett a Mattert is támogassa. Ehhez a régebbi termékeknél elég lehet egy firmware frissítés is, de a gyakorlatban azért nem érdemes arra számítani, hogy néhány éves égőkre vagy éppen okoskonnektorokra lesz új vezérlő szoftver. Hub fronton viszont sokkal jobb a helyzet, hiszen a Mattert támogatja többek között az Apple Home, az Amazon Alexa és a Google Assistant vagy akár a Signify-féle Philips Hue is. A három hangasszisztens szolgáltatás már eddig is elég széles terméktámogatással rendelkezett, a Matter segítségével viszont az elérésük tovább bővül.

A szabványt a CSA (Connectivity Standards Alliance) gondozza, amelyet a Zigbee Alliance, az Apple, a Google és az Amazon közösen alapítottak, 2019-ben. A szabvány 1.0-s verziója égőket, kapcsolókat, fűtő- és hűtő rendszereket, ventilátorokat, ablakredőnyöket, biztonsági érzékelőket és zárakat, valamint tévéket és hubokat támogatott, az 1.2-es változattal azonban tavaly októberben megérkezett a légkondicionáló berendezések, hűtők, mosogatógépek, mosógépek, robotporszívók, füstérzékelők, levegőminőség-érzékelők, légtisztítók és ventilátorok integrálásának lehetősége is. Maga a szabvány nyílt forráskódú, így a gyártók a fejlesztői készletet licenszdíj megfizetése nélkül használhatják.

A szabvány iránt több száz gyártó mutat érdeklődést, ezzel együtt is, terjedése egyelőre elég komótosan zajlik. Ennek részben az is az oka, hogy van néhány olyan kategória, amely továbbra sem csatlakoztatható Matter szabványon keresztül (ilyen például a biztonsági kamerák csoportja), míg más kategóriáknál csak az alapfunkciók biztosítottak, és komplex utasítások továbbra is csak a termék saját alkalmazásán keresztül adhatók ki (pl. robotporszívók). Utóbbi akár szándékos korlát is lehet persze, hiszen a gyártóknak az továbbra sem érdeke, hogy a termékeik irányításának lehetőségét teljes egészeben átadják „másoknak”. Az 1.2-es szabvány megjelenésekor a CSA szerint 1200-nál több eszköz kapta már meg a Matter tanúsítványt.

A szabvány nemcsak azért jelent előrelépést, mert más gyártók termékeit teszi kompatibilissé egymással, hanem azért is, mert az eszközök telepítése is sokkal egyszerűbbé válik: a bonyolult kapcsolódási eljárások helyett elegendő a dobozon található QR-kódot beolvasni a kiválasztott appal. Kkülön Matter-hub vagy Matter alkalmazás nincs, helyette hangasszisztenseket vagy olyan hubok alkalmazásait használhatjuk, amelyeket már felkészítettek a Matter szabvány kezelésére. Mindezek alapán a Matter lassú terjedése ellenére új okoseszközök vásárlásakor érdemes olyan terméket választani, amely kompatibilis ezzel a szabvánnyal is, már csak azért is, mert ez az extra funkció jellemzően nem jelent magasabb árat is egyben – mint ahogyan azt például a Hama 176638-as számú okoskonnektora is jól mutatja.