A vezeték nélküli eszközöknek megvan az az előnye, hogy több eszközzel is használhatók. A Rapoo pedig tökélyre fejlesztette ezt a megoldást, hiszen MultiMode terméke akár négy eszközzel is tudnak kommunikálni.

A billentyűzet személyes eszköz, mindenki a sajátját szereti a legjobban, és ha esetleg több is van otthon, teljesen biztos, hogy van közöttük kedvenc. Ez érthető, hiszen amellett, hogy a klaviatúrák és egerek máshogy néznek ki, használni is más élmény őket. Billentyűzetnél a leütési út hossza, a nyomáspont, a gombok érzékenysége és keménysége mind-mind olyan tényező, amelyekhez nagyon könnyű hozzászokni, ráadásul hiába a szabvány, az extra gombok elhelyezkedése is eltérő lehet. Az egereknél is hasonló a helyzet, annyi különbséggel, hogy nemcsak a forma és a gombok helyzete az, ami egyedivé tehet egy-egy eszközt, hanem az érzékenység is.

Ha tehát van rá mód, akkor érdemes olyan terméket választani, amit több eszközhöz is lehet csatlakoztatni, az éppen irányított kütyüt pedig egyszerűen, lehetőleg egy gombnyomással tudjuk kiválasztani. A Rapoo MultiMode technológia pontosan azért jött létre, hogy ebben segítse a felhasználókat; a gyártó mindenféle helyeztre gondolva egyre több termékét szereli fel ezzel a technológiával. Ezek a kütyük nemcsak saját, USB-s vevőegység, hanem Bluetooth 3.0 és 4.0 adapter segítségével is tudnak kommunikálni. Ráadásul a Bluetooth 4.0 szabvány önmagában is lehetővé teszi a kettős csatlakozást, így a lehetőségek tényleg határtalanok.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Azt, hogy egy Rapoo billentyűzet a saját, USB-s vevőegység mellett, azzal párhuzamosan akár három másik eszközzel, egy Rapoo egér pedig a saját, USB-s vevőegység mellett, azzal párhuzamosan akár két másik eszközzel is tud kommunikálni Bluetoothon keresztül. Egyszerre persze csak egy készüléket irányíthatunk a klaviatúrával és az egérrel is, de a váltás villámgyors! A MultiMode csatlakozás lehetővé teszi, hogy ugyanazt a billentyűzet-egér kombót használjuk az asztali géppel, a notebookal, a tablettel és a tévével egyaránt – nem kell többé folyamatosan igazodni különböző termékekhez és szabványokhoz. A Rapoo termékei ráadásul kiküszöbölik azt a problémát is, hogy a csak saját vevős termékek nem tudnak mobil kütyükhöz csatlakozni, a csak Bluetooth kapcsolat létesítésére képes termékek pedig nem tudnak asztali számítógéphez és sok tévéhez sem csatlakozni. A MultiMode tényleg mindenre megoldást ad, egyetlen billentyűzet és egér minden igényünket le tudja fedni!

Az alábbi videó remekül szemléltetni, hogy a váltás mennyire gyors; tényleg nem túlzás azt állítani, hogy minden csak pillanatok kérdése.

A Rapoo csúcskategóriás szettje jelenleg a 9900M, ez egy vékony kialakítású, mindössze 4 mm-es, de ennek ellenére roppant kényelmesen használható billentyűzetből és egy ergonomikus, jobbkezes egérből áll. A klaviatúra elegáns dizájnját a szálcsiszolt alumínium és a fényes fekete díszcsík kombinációja adja. 104 gombot és természetesen magyar kiosztást kapunk, valamint 10 méteres hatótávolságot és rendkívül hosszú üzemidőt: a billentyűzet két AA méretű elemmel akár egy évig is tud működni. A csatlakoztatott eszközök között a billentyűzet hasán lévő kapcsolóval lehet váltani. Az egérre kilenc gomb került, ebből az egyik a csatlakoztatott eszközök közötti váltásra szolgál, és van köztük egy olyan is, ami a lézeres szenzor érzékenységét tudja állítani.

A kompakt méret kedvelői között a vékony kialakítású Rapoo 9000M, illetve a klasszikus gombokkal operáló Rapoo 8000M a legnépszerűbbek, amelyek nemcsak fekete, hanem fehér színben is megvásárolhatók. Ez a két típus elsősorban notebook és tablet mellé ajánlott, hiszen elég kicsik ahhoz, hogy beférjenek a táskába a hordozható eszközök mellé. Az egér mindkét összeállításban az alapfunkciókra koncentrál (így például csak két gomb és egy görgő került rájuk).

A Rapoo 9300M a két másik termék előnyeit egyesíti: a szettben lévő billentyűzet gyönyörű, rozsdamentes acél borítást kapott, és a mindössze 5,6 mm-es vastagság, valamint a kompakt méret ellenére numerikus rész is került rá. A magyar kiosztás természetesen alap, a lézerrel gravírozott gombok pedig az áltagosnál strapabíróbbnak ígérkeznek. Az egér szintén minimalista felépítéssel rendelkezik, de fontos extra tulajdonsága, hogy gombjai nagyon halkan működnek. A klaviatúra ebben az összeállításban is négy, az egér pedig három készülékhez tud kapcsolódni.

A szettek között a klasszikus vonalat a 8200M és 8210M képviselik, chicletes és lapos kialakítású gombokkal, valamint egy olyan egérrel, amelynek érzékenysége négy lépcsőben 600 és 1600 DPI között állítható. E két szett érdekessége, hogy mind a klaviatúrák mind az egerek gombjait halk működésre tervezték, így ideálisak olyan helyzetben, amikor valaki a családtagok mellett, este szeretne dolgozni vagy játszani.

Hasonló felépítést követő a Rapoo 8050T szett is, ám a kedvezőbb ár azt jelenti, hogy az egér érzékenysége például nem állítható. A billentyűzetre is került viszont egy görgő, ami adott esetben a munkát éppúgy megkönnyítheti, mint ahogyan egyes játékokat élvezetesebbé változtathatja.

Természetesen a MultiMode technológia nemcsak akkor érhető el, ha szettre van szükség, hanem van lehetőség külön billentyűzet és egér vásárlására is. A választék egerekből jóval nagyobb, hiszen annak sokkal nagyobb az esélye, hogy valaki a PC-vel használt pozícionálót notebookkal, tablettel vagy akár tévével szeretné párosítani – ezek pedig tipikusan olyan helyzetek, amikor a billentyűzetre nincs szükség.

Az egerek közül az egyik legjobb ár/érték aránnyal még mindig az MT550 rendelkezik; nem egy mai darab, de kényelmesebb, formásabb egeret nehéz elképzelni nála. Akár négy eszközzel is párosítható, az 1600 DPI-s érzékelő pedig tökéletes precizitást tesz lehetővé. A prémium szegmensben az MT760M-et ajánljuk, amely akár 3200 DPI-s érzékenységgel is használható és 10 darab programozható gombja van. Aki pedig a barátságosabb árcédulára hajt, az az M100, M300, M500 modellek között keresgélhet forma és szín alapján megfelelő terméket.