Az autóban jellemzően nem sokat ülünk, ezért kiemelten fontos, hogy az autós töltő gyorsan tegye a dolgát. Két újdonságot mutatunk.

Az eszközök teljesítményigénye nő; a gyártók a mobil eszközök akkumulátorainak kapacitását ugyan csak lassan növelik, azok töltési sebessége viszont prioritást élvez. Ez pedig azt jelenti, hogy egyre több telefon támogatja a Power Delivery vagy Qualcomm Quick Charget technológiát – viszont ahhoz, hogy a telefont valóban tudjuk is gyorsan tölteni segítségükkel, olyan töltőfejre is szükség van, amely támogatja a szóban forgó technológiákat.

A gyorstöltés, mint funkció, az autókban kiemelten fontos, hiszen a járműben – jó esetben legalábbis – jellemzően nem sokat ülünk, így nagyon nem mindegy, hogy az alatt a 20-30 perc alatt, amíg a munkahelyre beérünk, a mobilt csak 20-30 vagy 60-80 százalékra tudjuk feltölteni. A jó hír az, hogy a Hama két újdonságát használva biztos, hogy nem lesz gondunk a töltési sebességgel!

A két termék közül a teljesen univerzális megoldást a 201614-es számú Autós töltő szett jelenti, amelyben az USB-s töltőfel a Power Delivery technológiát és a Quick Charge 2.0/3.0 szabványt egyaránt támogatja. A töltőfejre egyetlen USB-C szabványú csatlakozó került, az összeköttetéshez szükséges Type-C – Type-C kábel pedig része a csomagnak, 1 méteres hosszúsággal. Ezzel a töltővel a telefon vagy tablet akkumulátorának energiája legfeljebb 25 wattos teljesítménnyel pótolható – ami akár ötszörös sebességet is jelenthet az alap, 5 wattos adapterekhez képest. További előny, hogy a kütyü nemcsak 12 voltos, hanem 24 voltos szivargyújtó foglalattal is használható.

Ha a Power Delivery technológia nem fontos, viszont az USB-C helyett az USB-A csatlakozót részesítjük előnyben, akkor a 201633-as típus jobb választás. Ez az autós töltő picivel lassabb, de 19,5 wattos teljesítménye még mindig négyszeres tempót jelent a klasszikus megoldásokhoz képest. Ez a verzió szintén működik 12 és 24 voltos foglalatokkal egyaránt.

A gyorstöltés fontosságát jól mutatja, hogy egy átlagos, 5000 mAh-val szerelt okostelefont lassú töltővel jellemzően 2,5-3 óra alatt tudunk feltölteni, a PD és a QC technológiáknak hála viszont ez az idő akár 50-60 percre is lecsökkenthető. Mivel a töltés sebessége 0-80 százalék között gyorsabb, egy teljesen lemerül készüléknél 30 perc akár 60-65 százaléknyi töltéshez is elegendő lehet.