Ez a különleges router nemcsak VPN-kliensként, hanem akár VPN-szerverként is tud üzemelni.

A VPN-kapcsolat egyre népszerűbb, hiszen segítségével titkosított, azaz biztonságos kapcsolat hozható létre két hálózat között vagy egy hálózat és az internet között. Otthoni felhasználóként jellemzően kliens oldalra kerülünk, azaz egy VPN-szerverhez csatlakozva böngésszük a világhálót, vagy VPN-szerveren keresztül csatlakozunk a munkahelyi hálózatra. A Cudy új routere, az R700 minden egyéb hardver vagy szoftver nélkül gondoskodik a kapcsolat felépítéséről, és mivel az OpenVPN, WireGuard, PPTP, P2TP és IPSec kapcsolatokat egyaránt támogatja, szinte bármilyen szolgáltatáshoz lehet csatlakozni rajta keresztül.

Az R700 azonban nemcsak kliensként, hanem szerverként is tud működni, azaz használható akkor is, ha azt szeretnénk valahogyan megoldani, hogy más felhasználók VPN-kapcsolaton keresztül, biztonságosan tudjanak csatlakozni a mi hálózatunkhoz – vagy kisvállalkozások esetén az irodai hálózathoz.

Az R700 persze a routerek alapfeladatát is el tudja látni, igaz ebben a minőségben csak vezetékes kapcsolatot támogat. Összesen öt gigabites port van rajta, amelyből egy csak WAN üzemmódban, egy csak LAN üzemmódban működhet, három csatlakozó viszont WAN vagy LAN port is lehet, ahogyan az aktuális igények azt diktálják.

Ha távoli menedzsment funkcióra is szükség van, Zerotier segítségével megoldható – így a kihelyezett hálózatoknál sem kell mindig munkaerőt küldeni, ha egy-egy beállítást meg kell változtatni. Az extra biztonságról többek között a DNS titkosításának lehetősége gondoskodik, ami Cloudflare, NextDNS vagy Google segítségével is történhet, de a router védelmet nyújt a DoS jellegű, az ARP jellegű támadások, valamint a spoofing ellen is.

Címkék