Attól még, hogy valahol csak 4G lefedettség van, nem kell lemondani a gyors internetről és WiFi-ről sem!

A Cudy termékpalettáján nemcsak olyan termékeket találni, amelyek otthoni, infrastrukturális szempontból jól kiépített környezetben teljesítenek kiválóan, hanem van pár olyan modell is, amik speciális igényekhez készültek. Ezek között a termékek között is kiemelt figyelmet érdemel az LT500 és LT400 párosa; két olyan, 4G modemmel is ellátott WiFi routerről van szó, amelyeket kültérre lehet telepíteni. A két típus között alapvetően a helyi kommunikáció sebességében van eltérés, de erről később.

A gyártó mind a két terméket elsősorban olyan környezetbe ajánlja, ahol nincs vezetékes internet kiépítésére lehetőség, vagy ha van is, azt a szolgáltató csak irreálisan magas hozzájárulási költség megfizetése esetén vállalja. Ilyenkor a legjobb alternatívát egy olyan router jelenti, amely 4G kapcsolat létesítésére is képes. A Cudy LT500 és LT400 azért igazán kedvezőek, mert nemcsak házon belül lehet telepíteni őket, hanem felszerelhetők a homlokzatra vagy a kert végébe, továbbá olyan mezőgazdasági épületbe vagy raktárba is, amely nincs „rendesen” lezárva vagy adott esetben fűtve sem. A teljesen rugalmas elhelyezési lehetőséget a csomagolásban mellékelt, fali és oszlopra történő rögzítést is biztosító fali konzol, az IP65-ös por- és vízállóság, a villámvédelem, valamint a PoE technológia támogatása együttesen adják – utóbbi segítségével nem szükséges külön tápkábelt sem vezetni az eszközök felé, az adatkapcsolatot és a működéshez szükséges energiát ugyanaz a vezeték biztosítja. Ez a kábel ráadásul akár 100 méter hosszú is lehet, így az sem gond, ha a 4G router és a felhasználás tényleges helye messze vannak egymástól.

Mind a két típus 4G mobilkapcsolat létesítésére képes, letöltési irányban akár 150, feltöltési irányban pedig 50 Mbps-os sebességet tudnak elérni. Ami eltér a két termék esetében, az a helyi hálózati „oldal”: az LT500-as modell AC1200-as WiFi hálózatot (5 GHz-en 867, 2,4 GHz-en 300 Mbps-os kapcsolatot) és gigabites vezetékes LAN kapcsolatot biztosít, míg az LT400-as típusnál be kell érni 2,4 GHz-es WiFi-vel (300 Mbps-os sebesség) és 100 Mbps-os LAN csatlakozóval. Amit érdemes még tudni, az az, hogy mind a két eszköz két külső antennát használ a 4G kapcsolathoz és két belső antennát a WiFi-hez – előbbi kettő így igény esetén cserélhető nagyobb nyereségű változatokra.

Ha a telepítési helyszín igényli, természetesen beltéri router vagy switch is csatlakoztatható a kültéri 4G routerekhez (PoE adapteren keresztül), így a nyaralóban vagy az irodában már minden pontosan úgy működik, mint bármilyen más internetszolgáltatás megosztása esetén.

A SIM-kártya behelyezéséről a routerek telepítésekor kell gondoskodni, ezt követően viszont a termékek „gondozásmentesek”, a beállítások pedig webes kezelőfelület segítségével módosíthatók, ha arra szükség van. A biztonságról többek között beépített VPN gondoskodik, de lehetőség van több publikus DNS-szolgáltatás igénybevételére is.