A gépi tanulás olyan helyekre is kezd betörni, amelyekről eddig nem is gondoltuk, hogy célpontja lehet a mesterséges intelligencia fejlesztéseknek. A Jabra új fülhallgatója is egy kiváló példája a leleményességnek!

A Jabra fülhallgatói népszerűek a felhasználók körében, a vállalatnak azonban egészen mostanáig nem volt olyan fejhallgatója, amely a minőségi zenehallgatás szerelmeseit célozta volna meg. A CES-en a dán vállalat viszont végre bejelentette az Elite 85h fülest, amellyel a gyártó belép erre a területre is – ráadásul egy nem is akármilyen termékkel.

A Jabra Elite 85h Bluetooth adapter segítségével csatlakoztatható a telefonhoz vagy a notebookhoz. Egy feltöltéssel akár 32 órán keresztül is tud működni, és nemcsak akkor vehetjük hasznát, ha zenét szeretnénk hallgatni, vagy filmet szeretnénk nézni, hanem akkor is, ha más okoskütyüket szeretnénk irányítani, merthogy a fülhallgatóba még az Alexa digitális személyi asszisztens is beköltözött. Hangszórói 40 mm-esek, ez már bőven elég ahhoz, hogy ne csak a magas hangok, hanem a mélyek is szépen szólaljanak meg.

A fejhallgató zárt kialakítású és az aktív zajszűrést is támogatja, vagyis utcán vagy repülőn (többek között) sokkal komfortosabb élményt tud nyújtani, mert a környezeti zajokat szinte teljesen eltünteti a zene mellől. A fejhallgató igazi érdekessége is az aktív zajszűréshez kapcsolódik; a gyártó mesterséges intelligenciával turbózta fel ugyanis ezt a technológiát. Az AI a német audEERING fejlesztését használja, amely 6000, az utcán gyakran előforduló hangminta alapján folyamatosan az aktuális környezethez igazítja a zajszűrést, amely így sokkal hatékonyabb tud lenni, mint egy átlagos megoldás. Ha például egy vonat közeledik, amely erős hanghatással jár, akkor az elektronika direkt ezt az erős hanghatást próbálja minél jobban kompenzálni. A hatékonysághoz persze az is nagyban hozzájárul, hogy a Jabra összesen nyolc mikrofont épített be az aktív zajszűrés funkcióhoz. A fülhallgató három „jelenet” szerint tud működni (amelyek között automatikusan vált): közlekedés, stadion és csendes környezet az, amelyekre felkészítették.

A tervek szerint a fekete és arany színben elérhető fülhallgatót áprilistól lehet majd megvásárolni, ára 300 euró körül lesz (ami nagyjából 100 ezer forintos hazai árat vetít előre.)