Ha lapul még egy videó a fiókban, és nem tudod, hogyan lehetne a lapostévéhez csatlakoztatni, akkor most figyelj! Mutatjuk a megoldást!

Jó ideje a digitális világban élünk, ez azonban nem jelneti azt, hogy az analóg lejátszók teljesen kikoptak volna az életünkből. Sokaknál bújik meg a fiókban például VHS-lejátszó vagy olyan DVD-lejátszó, amelyre még nem telepítettek digitális kimenetet. Persze kézenfekvő megoldás lenne megszabadulni az ilyen eszközöktől, de ez nem mindig megoldható: ha például a családi emlékek egy része még videokazettán van, akkor amíg nem digitalizálunk, a lejátszó is marad. Máskor egyébként nem a lejátszóval, hanem a tévével van a gond: a régebbi LCD-tévékre került SCART bemenet, az új modellekről viszont már lehagyják ezt a csatlakozót, ezért ha a tévé cseréje van napirenden, az is megbolygathatja az addig remekül működő rendszert.

Pontosan ilyen helyzetekre kínál megoldást a Hama SCART-HDMI átalakítója, amely – ahogyan az a nevéből is kiderül – arra szolgál, hogy az analóg jelet digitálisra alakítsa. A kütyü az összes releváns analóg szabványt támogatja (PAL, SECAM, NTSC), a másik oldalon pedig HDMI 1.3 szabványú kimenet biztosítja a csatlakozást. Az eszköz akár 1080p-s jelet is továbbítani tud – ez a 4K-s tévék korában ugyan karcsúnak tűnhet, de ne feledjük, hogy 1920×1080 pixel még mindig jóval nagyobb, mint az analóg formában tárolt anyagok részletessége.

Az átalakító természetesen aktív eszköz, így működéséhez áramra is szükség van. Ezt a készülék egy USB kábelen keresztül kapja, amelynek végét akár a tévé USB csatlakozójába, akár egy USB-s tápegységbe is bedughatjuk.