Kevés a csatlakozó a notebookon? Semmi gond, ez a dokkoló minden problémát megold. Hét funkció, kis helyen!

Szinte az összes notebookra igaz, hogy nincs rajta elég csatlakozó: a gyártók néha spórolásból, néha pedig a rendelkezésre álló kevés hely miatt döntenek úgy, hogy két-három USB-csatlakozónál többet nem építenek be. Lássuk be, ez a szám nem túl nagy – és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy újabban, az USB-C csatlakozó előnyeit kihasználva – a gyártók néha már töltésre illetve monitorhoz is az USB-t használják, ami azt jelenti, hogy az eleve kevés csatolóból lesz, ami (szinte) mindig foglalt.

Erre a faramuci helyzetre egyetlen jó megoldás van; mégpedig a dokkoló. A Hama kütyüje a kategóriában az egyik, ha nem a legjobb választás. Az apróság kompakt mérete ellenére rengeteg funkciót kínál, alumíniumból készült borítása pedig nemcsak robusztus megjelenést kölcsönöz neki, hanem egyben elegáns külsőt is biztosít.

A dokkoló USB-C (3.1) csatlakozóba illeszkedik; egy portot tehát lefoglal, de cserébe ad is egyet, amely nemcsak az USB-s kütyüket, hanem Thunderbolt 3 interfészt használó eszközöket is tud fogadni. Mellé USB-A csatolót is kapunk, hármat is, amelyek szintén tudnak a 3.1-es szabvány szerint kommunikálni. A dokkolóra monitort is csatlakoztathatunk; erre pedig HDMI illetve D-Sub csatlakozót lehet választani. Előbbi akár 4K-s felbontást is tud, 3840×2160 képponttal. Mindezeken kívül vezetékes LAN csatlakozó is kerül rá, ami sokszor jó szolgálatot tehet, mert ma már nagyon sok gépbe csak WiFi adaptert építenek be.

Fontos továbbá, hogy az adapter abban az esetben is használható, ha a notebookot tölteni szeretnénk rajta keresztül; hiszen még a PowerDelivery szabvány is ismeri.

Hetedik funkciója a szokatlan formából következik: a dokkoló táblagépekhez vagy okostelefonokhoz tartóként is szolgál, ami nagyon jól jöhet akkor, ha egy hosszabb utazás során filmet szeretnénk nézi akár vonaton, akár repülőgépen.