A csúcskategóriás telefonok többsége támogat legalább egyféle gyorstöltés funkciót, azonban gyakori, hogy a készülékgyártók csak egy alaptudású töltőt mellékelnek a készülék mellé – a gyorstöltőért pedig külön pénzt remélnek. Akkor inkább válassz egy jobb megoldást a gyári helyett!

Ilyenkor tényleg érdemes lehet a gyári töltő helyett egy másik megoldást keresni: például azért, mert így lehet olyan töltőt választani, amely egynél több telefont is tud tölteni egyszerre. Vagy akár azért is, mert lehet olyan töltőt választani, amelyik nemcsak az egyik vagy nemcsak a másik szabványt támogatja. Az Apple telefonjai ugyanis a Power Delivery szabványt ismerik, az androidos telefonok többsége viszont QuickCharge-kompatibilis.

A Hama univerzális hálózati gyorstöltője egy remek válasz erre a problémára. A készülék egy USB-A és egy USB-C csatlakozóval rendelkezik, és a két csatlakozón együtt akár 42 wattos teljesítménnyel is tud tölteni: a kimeneti feszültség 5-12 volt, a kimeneti áramerősség pedig akár 3 amper is lehet. A gyorstöltés funkciót természetesen mindkét csatlakozó támogatja.

A töltőt persze akkor is érdemes megvenni, ha már vannak otthon gyorstöltők; hiszen kettő helyett elég egyet használni. Sőt, a kütyüt a nyaralóba vagy külföldre is el lehet vinni! Utóbbit azt teszi lehetővé, hogy a töltő nemcsak 240 voltos, hanem akár 100 voltos elektromos hálózatról is működik.

Ha valahol, akkor az autóban lévő töltő esetében fontos a gyorstöltés funkció, hiszen a járműben tipikusan kevés időt töltünk, ezért érdemes azt a töltés szempontjából a lehető leghatékonyabban kihasználni. A Hama másik univerzális töltő újdonsága szintén egy USB-A és egy USB-C csatlakozóval rendelkezik – és akár mindkettő használható egyszerre, együttesen 42 watt teljesítménnyel.

A készülék bármilyen autóban működik, hiszen a 12 és 24 voltos bemeneti feszültséget is támogatja. A másik oldalon, vagyis az USB oldalon is minden kütyü támogatott: a Hama eszköze nemcsak a QuickCharge, hanem a PowerDelivery gyorstöltési szabványt is kezeli, éppen úgy, mint testvére, az asztali változat. Vagyis szintén lehet gyorsan tölteni az iPhone-okat és androidos telefonokat is vele.