Nyáron a hőség miatt nemcsak az embereknek, hanem a kütyüknek is extra törődésre van szüksége, nehogy túlmelegedjenek.

A notebookoknál például elég sok galibát okozhat, ha a környezeti hőmérséklet nem 20, hanem inkább 30 fok körül van – persze a modern technológiának hála megsülni ma már nem nagyon szoktak a processzorok, de az is eléggé kellemetlen tud lenni, ha a gép ventilátora folyamatosan dolgozik vagy éppen a processzor számol kicsit komótosabban a hőtermelés kordában tartása érdekében.

A notebookok tervezésekor a gyártók alapvetően abból indulnak ki, hogy mindenki a kisebb és könnyebb gépeket részesíti előnyben – ezért a hűtést nem szokták túltervezni. Nincs tehát elég tartalék ahhoz, hogy forróbb napokon, vagy ha sokáig „pörgetjük” a processzort, akkor is a maximumot tudják nyújtani a masinák. Szerencsére van megoldás a problémára, mégpedig egy külső notebook-hűtő. Ezek a kütyük állványként is funkcionálnak, tehát adott esetben még a gépelést is kényelmesebbé tehetik. Ám sokkal fontosabb, hogy egy nagyméretű ventilátor segítségével hangtalanul tudják friss levegővel fújni a laptopok alját. Ezzel két legyet is üthetünk egy csapásra. Az egyik dolog az, hogy a levegő nem ragad meg a gép alatt, így a notebook saját hűtése is friss (hideg) levegővel dolgozik. De legalább ennyire fontos az is, hogy a külső ventilátor a gép teljes alsó részét hűti.

A Hama négyesfogatából üzleti felhasználók számára a „Titan” fantázianevű kütyüt ajánljuk, amely akár 17,3 colos notebookok „alatt” is használható. Alumíniumból készült, így elegáns külsővel rendelkezik. USB csatlakozóról lehet meghajtani, de van rajta kikapcsoló gomb, így akkor sem kell ki-be húzogatni a csatlakozóját, ha nincs szükség rá folyamatosan. A hűtő további előnye, hogy hátra két USB-A foglalat is került rá, így még alapszintű dokkolóként is funkcionál. Működés közben gyakorlatilag hangtalan.

Ha kedvezőbb árfekvésű terméket keresel, akkor a szintén legfeljebb 17,3 colos notebookokhoz passzoló „Black Editiont” érdemes megnézned; a műanyag hűtő kisebb, de szinte hangtalan légkavarót rejt, extra funkciókkal viszont nem rendelkezik.

Ha komolyabb hűtési teljesítményre van szükséged, akkor a „Black” vagy az „Alumínium” hűtőket ajánljuk. Ez a két széria rokon: ugyanarra az alapra építkeznek, különbséget elsősorban a fedlap alapján tehetünk közöttük. Ezek a típusok legfeljebb 15,6 colos notebookokkal használhatók együtt, és két darab ventilátort is tartalmaznak, a hatékonyabb hűtés érdekében.

A hátsó részeik magassága szabályozható, ezzel pedig a tartó és a notebook az egyedi igényekhez mérten megdönthető. E két típus szintén USB csatlakozóról működik.