A Hama nemcsak a profi fotósoknak kínál remek kiegészítőket, hanem azoknak is, akik telefonnal lövik a fényképeket. Mutatunk pár remek ajándéktippet!

A profik számára nem túl egyszerű megfelelő ajándékot választani, hiszen a fényképezőgép, az objektív és más kiegészítők tekintetében általában határozott az elképzelés; egy fotós táska azonban mindig praktikus ajándék. A Hama Valletta sorozatba tartozó 140-as és 130-as modellek egyaránt jó választást jelentenek; a két táska nagyon hasonló felépítésű, elsősorban a méretben van közöttük különbség. A 140-es típus 22×20,5×11,5 cm-es, a 130-as pedig 20×17×11 cm-es; vagyis a táskákat főleg MILC gépek valamint belépő szintű DSLR-ek mellett tudjuk elképzelni.

A táskákban egyetlen fő rekesz van, ezt viszont egy elválasztó segítségével ketté lehet osztani – az így kialakított két kisebb rekesz méretét pedig teljesen az egyéni igényekhez lehet igazítani. A kamera mellett a táskában kényelmesen elfér még egy nagyobb vagy két kisebb objektív és extra akkumulátor, a cipzáras zsebben pedig további apró kiegészítők (memóriakártyák, Lenspen, szűrők, stb.) is. A mechanikai védelemről szivacsok gondoskodnak, eső ellen pedig a cseppálló kialakítás véd. A táskán két hálós zsebet is találunk, ezekbe tehetjük – például – az objektívsapkát, amikor éppen nincs rá szükség. A Valletta táskákat saját fülüknél vagy a levehető vállpántnál is megfoghatjuk, de a két hátsó fül segítségével övre is lehet őket erősíteni.

A mobilos kiegészítők közül a két legpraktikusabb a 112-es okostelefon állvány illetve a Solid fantázianévre hallgató markolat. Előbbi egy teljesen klasszikus, de okostelefonok rögzítésére szolgáló fejjel szerelt tripod. Az állvány ebből adódóan nemcsak telefonokhoz használható, hanem fényképezőgépekhez is, 500 grammos tömeghatárig. Magassága 40 és 112 cm között állítható, a könnyű hordozhatóságról pedig a 450 grammos tömeg gondoskodik. Az állvány nemcsak fényképezésekor, hanem videóknál is jól jön. A fej természetesen három tengely mentén állítható, így a mobil mindig tökéletesen pozícionálható. Ha szelfit szeretnénk készíteni, akkor a mellékelt Bluetooth távkioldónak is jó hasznát fogjuk venni.

A Solid nevű állvány sokkal kisebb: ez elsősorban a sokat utazóknak lehet praktikus ajándék, hiszen zsebben is elfér. A 16-19 cm-es magasság nem túl nagy, de az állvány így is remek szolgálatot tehet lakásban és bármilyen terepen, ha a körülményekből adódóan állított helyzetből kell fotózni. Az apróság mindhárom lába öt fokozatban állítható (akár külön-külön is), így a kütyü az egyenetlen terephez is pillanatok alatt tud igazodni. A rajta lévő rögzítés gömbfejen csücsül, így a befogott mobilt bármilyen pozícióba elforgathatjuk – a vízszintes helyzetet pedig szintező segít megtalálni. (A telefontartó viszont természetesen itt is levehető, így akár ez az állvány is használható fényképezőgépekkel.)

A mobilos fotózás, köszönhetően annak, hogy a gyártók egyre több objektívet építenek be a telefonokba, most már tényleg kezd olyan minőséget adni, hogy a normál fényképezőgépek kora leáldozóban – viszont ez nem jelenti azt, hogy a telefonok kameráját ne lehetne még tovább okosítani. A 3in1 objektív szett minden telefonnal párosítható; a csomag három objektívet tartalmaz, amelyekkel 180 fokos halszem hatás és 0,67×-es nagyítás mellett széles látószög érhető el, valamint makró fotók készíthetők. A lencséket egy tartó segítségével másodpercek alatt lehet rögzíteni vagy levenni. A kényelmes tárolásról és hordozhatóságról tok gondoskodik.

Végül ajánlunk egy nem túl gyakran használt, pedig felettébb hasznos kiegészítőt is: egy körlámpát. A Spotlight Steady 120 egy 30,5 cm (12 col) átmérőjű gyűrű, amely 3000, 4500 és 6000K-s színhőmérséklettel és tízféle fényerősségi fokozattal minden helyzetben optimális megvilágítást képes biztosítani. A kényelmes kezelhetőségre garancia, hogy a lámpa nemcsak a zsinóron lévő gombokkal, hanem távirányító segítségével is kezelhető. A lámpa természetesen saját telefontartóval rendelkezik, így nemcsak vlogok, hanem szelfik vagy portrék készítéséhez is remekül használható. Szelfiknél nagy segítség, hogy a lámpa mellé jár a Hama apró méretű Bluetooth kioldója is. A körlámpa magassága 85 vagy akár 215 cm is lehet, így nemcsak beltéren, hanem akár a szabadban is bevehető: az alacsony energiaigényének hála, a körlámpa ilyenkor USB-s akkumulátorról vagy notebook csatlakozójáról üzemeltethető.

Fentiek mellett még egy, az adatok tárolásához feltétlenül szükséges memóriakárta is remek ajándéktipp lehet - a SanDisk termékpalettája minden igényt lefed. Mindegy, hogy stapabíró, gyors kártyára vagy nagy kapacitásra van szükség, a SanDisknek biztosan van a helyzetre megoldása!