Az új autókat már olyan rádióval szerelik fel, amely Bluetooth kapcsolat létesítésére is képes – a Hama újdonságával viszont akár a régebbi járművek tulajdonosai is élvezhetik a vezeték nélküli kapcsolat nyújtotta kényelmet.

Mit tegyünk, ha az autóban van egy majdnem tökéletes rádió, amely szépen szól, szeretjük is – egy baj van bele csupán, mégpedig az, hogy a telefonnal nem lehet rá csatlakozni. Mégpedig azért, mert az autórádió nem támogatja a Bluetooth kapcsolatot, a telefonon pedig nincsen jack kimenet. Nos, ilyen esetben a legjobb dolog, amit tehetünk az az, ha egy külső eszközzel felokosítjuk a rádiót: a Hama adaptere ráadásul az egyik legjobb választás, mert nem is egy, hanem rögtön három funkciót biztosít.

Persze a kütyü valójában nem is egy termék, hanem kettő apróság, amelyek tandemben tökéletesen kiegészítik egymást. A Hama autós BT kihangosító szett egyik része a szivargyújtóba helyezhető töltő, a másik pedig maga a kihangosító. Előbbi egyszerre két készüléket is tud tölteni (USB-A), így a kihangosító mellett akár egy telefon akkuját is feltölthetjük az út során. A töltő 5 voltos feszültség és 2,1 amperes áramerősség mellett átlagos töltési sebességet biztosít, de cserébe biztosak lehetünk abban, hogy a mobil nem fog túlmelegedni. A kihangosító érdekessége, hogy hangszórót nem tartalmaz: egy, az áramellátásért felelős USB-kábel valamint egy analóg jack kimenet került rá. Utóbbit tudjuk az autórádió AUX bemenetére csatlakoztatni, vagyis a termék valójában egy hidat képez a telefon illetve az autó multimédiás rendszere között.

A kütyü a Bluetooth 5.1-es szabványt támogatja, így a mobilok számára (is) energiatakarékos működést valamint kiváló hangminőséget és jó hatótávolságot biztosít. A szett extra funkciója a kihangosítás, amelyhez a kétirányú kommunikáció lehetősége is adott – hiszen az apróságra mikrofon is került. A párosítási folyamat nem bonyolultabb, mint egy BT hangszóró esetében, később pedig a csatlakozás minden alkalommal automatikusan létrejön. (Arra azért figyelni kell, hogy az autó szivargyújtója nem kap-e áramot gyújtás nélkül is; ilyen esetben jó alternatíva lehet, ha a vevő USB csatlakozóját nem a mellékelt töltőhöz, hanem az autórádióhoz kötjük hozzá.)

A kihangosítóra két gomb is került, amely a zenelejátszás vezérlésére valamint természetesen a hívások fogadására és befejezésére is használható. Az elhelyezéssel biztosan nem lesz gondunk, hiszen a termék mellé egy kiváló minőségű ragasztócsík is jár, amivel az autóban gyakorlatilag bárhová fel tudjuk őt rögzíteni.