A Jabra legújabb vezeték nélküli fülhallgatója, az Elite 2 egy teljesen vezeték nélküli, azaz TWS fülhallgató. Kiváló hangminőséggel.

Most, hogy szinte fillérekért lehet már teljesen vezeték nélküli fülhallgatókat vásárolni, az ember a bőség zavarával küzd; ez még nem lenne baj, csakhogy az olcsóbb megoldások gyakran gyengébb hangminőséget vagy rövidebb üzemidőt biztosítanak – esetleg mind a kettőt egyszerre. Érdemes tehát olyan gyártók felé fordulni, amelyek már bizonyítottak. A Jabra rendkívül nagy tapasztalattal bír a fülhallgatók piacán, termékei azonban nemcsak ezért, hanem remek ár/érték arányuk miatt is keresettek.

Az Elite 2 elsősorban okostelefon vagy tablet mellé ajánlott, de a kütyü akkor is működőképes, ha csak az egyik felét használjuk, így headsetként is megállja a helyét – ráadásul, ha rugalmasak vagyunk abban, hogy egyszer az egyik, máskor a másik fülest használjuk, az üzemidő a duplájára is növelhető.

Kialakítását tekintve a fülhallgató TWS megoldás, vagyis egyáltalán nem tartalmaz vezetéket. Formáját tekintve „labda” típusú fülhallgató, amely egyszerűen a kialakításból és a fülpárnák tapadásából adódóan marad a helyén – meglepően stabilan. A fülpárnák méretével senkinek sem lesz gondja; a csomagban az előre telepített fülpárna mellett ugyanis két további szett is található. A fülhallgató borításának külső része (vagyis az a része, amely akkor is látszik, amikor használjuk), érintésérzékeny, így ezt a két felületet (egy-egy felület mindkét fülesen) a kezelésre is használhatjuk. A gombok funkciója a használat módjától függ: a zene vezérlése mellett a hívásokat is kezelhetjük, illetve a hangasszisztens szolgáltatást és a Spotify-t is aktiválhatjuk.

A TWS fülhallgatóknál mindig kritikus tényező az üzemidő. Azaz csak majdnem mindig, a Jabra Elite 2 például egyetlen feltöltéssel akár 7 órán keresztül üzemeltethető. A tároláshoz is használt tok ráadásul további két teljes töltésre elegendő energiával rendelkezik, így csak 20-21 óránként van szükség konnektorra. A tároló dobozt USB-C csatlakozó segítségével lehet feltölteni, egy arra alkalmas kábellel akár okostelefonról is – de alapesetben természetesen jobban járunk, ha egy számítógép USB-portját vagy egy töltőfejet használunk. A teljes feltöltés egyébként 3 órát vesz igénybe, a töltés állapota (és a töltöttségi szint valamit az éppen aktuális üzemmód) a tokon illetve a fülhallgatókon lévő állapotjelző LED-ek segítségével követhető nyomon. A fülhallgatók töltése alapesetben két óra, az első 10 percben azonban – feltéve, hogy a füles teljesen lemerült – a gyorstöltés funkció is aktiválódik, amely 10 perc alatt annyi energiát pumpál a kütyübe, hogy további 1 órán keresztül tudjuk használni.

A fülhallgató korlátozottan víz- és porálló; a Jabra Elite 2 az IP55-ös minősítést szerezte meg, amely azt jelenti, hogy a normál por egyáltalán nem tesz kárt a kütyüben, a víz pedig akkor nem jelent gondot, ha fröccsen. Praktikussági szempontból ez azt jelent, hogy a fülhallgatót vízbe dobni nem érdemes, de ha edzés közben használjuk, vagy kint futunk vele a szabadban, akkor sem az izzadtság sem az eső nem lesz probléma. A Jabra oly annyira bízik ezekben a képességekben, hogy a telefonos alkalmazásban történő regisztrációt követően extra két év jótállást vállal por- és vízállóság tekintetében!

A ki- és bekapcsolásra nem lesz gondunk, a fülhallgató automatikusan bekapcsol, amikor kivesszük a tokból, és alvó módba helyezi magát, ha betesszük a tároló dobozba. Az alvó mód akkor is aktiválódik, ha nincs aktív Bluetooth kapcsolat, vagy van, de nem használjuk a fülhallgatót semmire. Előbbi esetben 15, utóbbi esetben 30 perc elteltével kapcsol ki a füles, de ilyenkor természetesen egyetlen érintésbe kerül csupán visszakapcsolni.

A kiváló hangminőségre egyrészt a hallójáratos kivitel jelenti a garanciát, másrészt a Jabra Sound+ alkalmazás, amivel a hangzást teljesen az egyedi igényekhez szabhatjuk. Utóbbi azt jelenti, hogy nemcsak ekvalizert használhatunk, hanem egy teszt segítségével a hallásunkat is tesztelhetjük, így a Jabra Elite 2-vel még az életkori sajátosságból adódó hallásromlást is hatékonyan lehet semlegesíteni.