Ha haza kellett vinni a munkahelyi laptopot, de nem találjuk elég kényelmesnek, akkor ezzel a néhány kütyüvel orvosolhatjuk a problémát!

Kezdjük a sort rögtön a triviálissal: a hordozható gépeknél a legnagyobb kompromisszumot szinte mindig a gépelés és az egérhasználat terén kell kötni. A klaviatúra a méretből adódóan sosem lehet igazán teljes értékű, az egér helyett, pótlékként beépített tapipad pedig komoly munkára alkalmatlan (meg amúgy szinte minden másra is). A Hama 182676-os és 77-es KMW-700 szettje mindkét problémát egyszerre orvosolja, hiszen egy elegáns köntösbe bújtatott billentyűzet-egér párosról van szó.

A két típus között mindössze a szín jelenti az eltérést, előbbi ezüst-fehér, utóbbi fekete. A billentyűzet gombjai természetesen magyar kiosztásúak, az alfanumerikus gombokat pedig funkció- és multimédiás gombok sora egészíti ki. A gombok járása csendes, nyomáspontjuk pedig határozottan érződik, így a gépelési élmény kategóriákkal jobb, mint bármilyen notebook billentyűzet esetén.
Az egér sem alaptudású verzió: amellett, hogy tervezésénél a kényelemre figyeltek a mérnökök, a szokásos három gomb helyett összesen hat kezelőt kapunk, amelyek közül háromnak a működését személyre is szabhatjuk – sőt, igazából mind a hat gomb funkciója változtatható. Az egér nagy felbontású optikai érzékelővel rendelkezik, amelynek érzékenysége egy kapcsoló segítségével, több lépcsőben is állítható.

Headsetből egy olyan típust ajánlunk, amit kifejezetten PC mellé terveztek, hiszen USB csatlakozóval látták el. A HS-USB400 nagyméretű hangszórói a párnázott kialakításnak hála nagyon kényelmesen viselhetők, ráadásul passzív zajszűrés funkcióval is rendelkeznek a zárt kialakításból adódóan – ez nemcsak otthon, hanem akár egy irodában is előny lehet. A mikrofont egy rugalmas karra került, így pontosan beállítható - - de levenni nem tudjuk. Az USB kábelről nem maradt le természetesen a vezérlőegység sem, amellyel a hangerőt szabályozhatjuk illetve a mikrofont némíthatjuk le, ha épp nincs rá szükség. A hangminőség nagyon jó, a fülhallgatóval nemcsak dolgozni, hanem alkalom adtán zenét hallgatni és filmet nézni is nagyon jól lehet!

Ha kevés a notebook beépített tárhelye, akkor egy külső SSD-vel lehet megoldani a problémát: a Hama termékpalettájáról akár 500 GB-os méretben is választhatunk adattárolót, ezzel a kapacitás gondokat évekre megoldhatjuk. Egy SSD nemcsak a sebesség miatt jó választás a tárhely megtoldásához, hanem azért is, mert sokkal kevésbé sérülékeny, így az adataink nagyobb biztonságban vannak. A kompakt, mindössze 6,5×4×0,8 cm-es adattároló alumíniumból készült borítást kapott, így minden notebook mellett jól mutat. A modern kor követelményeinek megfelelően USB-C csatlakozóval látták el, így olvasásnál 500 MB/s-os, írásnál pedig 450 MB/s-os sebességet tud felmutatni. A Hama az SSD-t exFAT fájlrendszerrel formázza, így az rögtön használható Windows és MacOS alatt is.

Maradjunk még mindig a notebookoknál: sosincs rajtuk elég csatlakozó, így egy dokkoló is jó ajándék lehet egy hordozható gép mellé! Az USB 3.1 TYPE-C, 9IN1 kilenc funkciót kínál úgy, hogy a notebookon viszont csak egyetlen USB-C csatlakozót igényel. Ezt osztja szét egy USB-C és négy USB-A csatlakozóra, HDMI-kimenetre, Ethernet csatlakozóra és kártyaolvasóra (microSD/SD). A dokkoló a megfelelő sebesség érdekében USB 3.1-s, ez biztosítja az USB csatlakozók gyors sebessége mellett, hogy az Ethernet gigabites legyen, a HDMI csatlakozó pedig a 4K-s felbontást is támogassa. A Power Delivery szabvány segítségével természetesen a töltés is működik a kütyün keresztül. A dokkoló további extrája, hogy segítségével megemelhetjük a noti hátsó részét a kényelmesebb gépelés és a jobb szellőzés érdekében.

Végül nézzünk egy webkamerát is, amely kevés pénzből nyújt sokkal jobb teljesítményt, mint (szinte) bármelyik notebook integrált megoldása – az asztali gépek esetében pedig pótolni tudjuk ezt a funkciót! A Hama C-600 16:9-es képarány mellett 1920×1080 pixeles részletességet és 30 fps képsebességet nyújt. A kamera objektívje széles, 70 fokos betekintési szöggel rendelkezik, így egyszerre akár két-három ember is tud beszélgetni vele. A kamera szabványos illesztőprogrammal rendelkezik, Windows alatt drájver nélkül működik. Természetesen minden csevegőprogrammal kompatibilis, így használhatjuk Skype-ban, Teamsben, Zoomban, YouTube-on és így tovább. A C-400-as modell egy apró méretű állvánnyal érkezik, amely segítségével akár asztalon is képes megállni, de felcsíptethetjük az LCD-monitor tetejére vagy a notebook kijelzőjére is. Sőt, van szabványos, 1/4 colos rögzítési pont is rajta, ha állvánnyal szeretnénk használni! Fontos extra még a takarófedél, amely lehetővé teszi, hogy a használaton kívüli kamera objektívjét eltakarjuk.