Az iXpand termékcsalád egy új, különleges típussal bővült, amelyen két olyan csatlakozót helyzetek el, amire eddig együtt nem nagyon volt példa.

A SanDisk termékpalettáján korábban is több olyan USB stick szerepelt, amelyre kétféle csatlakozó is került; a vállalat kütyüi a számítógéppel használható USB-A dugaszt házasítottak mobillal használatos USB-C vagy Lightning csatlakozóval. Az iXpand termékcsalád legújabb tagja, a háromféle méretben is kapható Luxe viszont a mobilos világban használatos két interfészt tartalmazza: USB-C és Lightning csatlakozók kerültek rá. Persze az USB-C sem kizárólag a mobilok világában népszerű, hiszen sok windowsos notebook mellett megtalálható az Apple hordozható gépein is.

A stick mindenesetre ideális választás akkor, ha a családban Android és iOS rendszerű telefonok egyaránt megtalálhatók, mert így egyetlen eszköz segítségével mindegyik tárhelyét lehet bővíteni. Az iPhone-ok és iPadok esetében egyébként csak külső megoldások jöhetnek szóba, ha kinőtted a belső memóriát, de egyre több csúcskategóriás androidos mobilnál sem lehet microSD-kártyát használni erre a célra!

Az iXpand Luxe termékcsalád tagjaival akár 256 GB-nyi extra kapacitással is kiegészíthető a mobil belső tárhelye – de ha nem szeretnél sok pénzt költeni, akkor 128 vagy 64 GB-os kapacitást is választhatsz. Ahogy fentebb már említettük, a stick kétféle csatlakozóval rendelkezik: a Lightning szolgál az almás telefonokkal és tabletekkel való kapcsolódásra, míg a másik oldalon elhelyezett USB-C dugasszal androidos telefonnal vagy windowsos notebookkal érhetjük el a tartalmát. A pendrive forgatható kupakja minden esetben az épp nem használt csatlakozót védi.

Az adathordozó a SanDisktől – kapacitástól függetlenül – exFAT fájlrendszerrel formázva érkezik, így minden további nélkül használható az összes létező eszközzel, amihez csak csatlakozni tud. Az írási és olvasási sebességek nem változtak a korábbi verziókhoz képes, ez előbbi esetben 50, utóbbi esetben pedig 90 MB adat mozgatását jelenti másodpercentként.

A SanDisk iXpand Luxe adathordozók mellé jár a gyártó saját fejlesztésű alkalmazása is, amellyel nemcsak a sticken tárolt adatok és multimédiás fájlok közvetlen megnyitására van lehetőség, hanem a telefonon lévő képek és videók biztonsági mentésére is. A kütyük mellé jár továbbá egy Windows illetve Macintosh alatt futó szoftver is, amivel biztonságos tárhely hozható létre; ennek segítségével a stickre felmásolt adatok (vagy azok egy része) jelszóval is védhető.