Az előző cikkben már bemutattunk jó néhány fali konzolt, amit tévéhez használhatsz, most következzenek azok a típusok, amelyek különlegesnek számítanak.

Kezdjük a sort a Strong Fix típussal, amelynek különlegessége a nevéből igazából adódik is: ez egy megerősített állvány, amit nagyméretű és/vagy nehéz tévékhez is használhatsz. Az állvány akár 120 colos, azaz 305 centiméteres képátlóval rendelkező tévéket is meg tud tartani (a minimális méret elvileg 37 col, ha ez érdekes lehet), a profilt pedig úgy alakították ki, hogy akár a 100 kg-os tömeggel is meg tudjon birkózni.

Tekintve, hogy maga a profil mindemellett még lapos is, a Hama főleg OLED-tévék mellé ajánlja, amelyeket valósággal feltapaszthatsz a falra ezzel az állvánnyal. A konzol a VESA szabványokat 50×50 cm-es és 110×60 colos mérethatárok között fogadja. A strapabíró kialakítás ára az, hogy a tartó a tévé mozgatását semmilyen irányban nem teszi lehetővé – a tökéletesen vízszintes felszerelést viszont egy beépített vízmérték könnyíti meg.

Ha a mozgathatóság is fontos, akkor két Full Motion állvány közül választhatsz. Az Ultra Slim verzió legfeljebb 65 colos tévékhez használható. Ennek a változatnak a legfontosabb egyedi tulajdonsága az, hogy vékony, ha a tévét teljesen a falhoz nyomod vele, akkor a tévé hátlapja és a fal közötti távolság mindössze 25 mm! A legnagyobb távolság 41 cm lehet, a csuklók pedig a tévé elforgatása mellett +/-6 fokos tartományban a dönthetőséget is biztosítják. A VESA rögzítési pontok 40×40 cm-est méretig támogatottak.

A másik Full Motion állvány kompaktnak ugyan nem mondható, cserébe viszont az akár 90 colos és az akár 60 kg-os tévéket is simán megtartja. Három karja segítségével az elforgathatóság 110 fokos tartományban lehetséges, a dönthetőség pedig +5/-15 fokos tartományban biztosított. A tévé (hátlapjának) faltól mért távolsága 75-428 mm között választható, a VESA szabvány pedig 80×40 cm-es méretig támogatott. Az állvány felszerelésében szintén integrált vízmérték nyújt segítséget, a kábelekhez külön rendszerező jár, a gumibakok pedig a hangszórók által keltett esetleges rezgéseket nyelik el tökéletesen.

Személyes kedvencünk a háromlábú 118091-es állvány, amely diófa színnel igazán elegáns megoldást nyújt minden olyan helyzetben, amikor a tévét nem a falhoz közel, hanem a szoba közepén szeretnéd elhelyezni. Ez a fajta kialakítás trendi, hiszen különleges és nagyon jól is mutat (cserébe kisgyermekes háztartásban persze elképzelhetetlen). Az állvány 37-75 colos tévékhez használható, 40 kg-os súlyhatárral, magassága pedig a teleszkópos lábaknak hála szűk tartományban állítható. A talp alsó részén elhelyezett csúszásgátlók a stabil pozíciót bármilyen környezetben garantálják, a kábelelvezető segítségével pedig a vezetékek szinte teljesen elrejthetők.

Bemutatótermekbe, stúdiókba pedig egyértelműen a Trolley fantázianevű tartó az ideális megoldás, hiszen olyan, négy keréken guruló állványról van szó, amellyel a tévé könnyen mozgatható. Az állvány 32-70 colos képátlójú tévékhez készült, legnagyobb magassága pedig 154,7 cm, tartósínekkel együtt 167,1 cm. A teleszkópos oszlopokkal viszont a méret három fokozatban, legfeljebb 16 cm-rel csökkenthető. A kiegészítők (például Blu-ray lejátszó, set-top-box, notebook, távirányító) tárolásához egy 48,5×29,5 cm-es polc is került az állványra, így ezek is mindig „jönnek” a tévével együtt. A könnyű mozgathatóságot apró kerekek biztosítják, amelyek használaton kívül egy-egy fékkel teljesen stabilan rögzíthetők. Ez az állvány a VESA szabványú rögzítési pontokat 60×40 cm-es méretig támogatja.

Végezetül pedig egy igazi érdekességet mutatunk: a 360°-ban forgatható állvány ritkaságszámba megy; segítségével a tévét álló helyzetbe lehet forgatni. Lényegében ugyanarról van szó, mint a monitoroknál a pivot funkció. Az állított helyzet rengeteg esetben lehet kényelmesebb; például bemutatótermekben, konferenciákon vagy akkor, ha a tévét reklámfelületként szeretné tulajdonosa használni. A 118078-as számú állvány 60×40 cm-es méretig támogatja a VESA szabványokat, a tartókarokat pedig úgy alakították ki, hogy bármilyen irányba is forgatod a készüléket, stabilan, megbízhatóan fogják a „rakományt”. A falitartó specifikációja szerint legfeljebb 80 colos és 50 kg-os tévékhez használható, de kompakt mérete miatt még akkor sem látszik ki a készülék háta mögül, ha az mindössze 37 colos képátlóval bír.