Ha megbarátkoztál az okoségőkkel és okoskonnektorokkal, akkor kapcsolj második fokozatba: bővítsd a rendszert egy (vagy több) kamerával!

Kevés olyan eleme van az okosotthon rendszereknek, ami annyira sokféleképpen használható, mint egy kamera: alkalmazhatod biztonsági rendszer részeként, a gyerekszobában bébiőrként, de akár a lámpa felkapcsolására is használhatod, ha nincs elég világos a szobában. A Hama termékpalettáján háromféle típust is találsz erre a feladatra.

A Hama Okos WiFi kamera beltéri használatra készült, ehhez pedig dizájnja is remekül illeszkedik: a fordított csepp alakú kialakításnak hála bármilyen környezetbe képes belesimulni. A Hama más okostermékeihez hasonlóan a kamera is WiFi hálózatra illeszkedik, így központi egység nélkül működik. A beállításhoz és vezérléshez a Hama Smart Home alkalmazást használhatod, amely nemcsak az otthoni hálózatra csatlakozva tudja megmutatni, hogy mit lát a kamera, hanem akár interneten keresztül is.

A kamera 1080p-s videókat készít, amelyek kerülhetnek memóriakártyára vagy a felhőbe is – utóbbi szolgáltatás viszont fizetős, havidíjas alapon működik. Objektívje nagylátószögű (110 fokos betekintési szöge van), így megfelelő elhelyezés mellett egy teljes szoba képét könnyedén meg tudja mutatni. Ha biztonsági kameraként szeretnéd használni, akkor nemcsak a mozgásérzékelés funkciója jön majd jól, hanem az is, hogy infra LED segítségével a kamera éjszaka is képes felvételeket készíteni. Került rá továbbá hangszóró és mikrofon is, így kétirányú kommunikációra is használhatod. Ez utóbbi különösen jól jön, ha bébi monitorként vagy idős családtag megfigyelésére használod az eszközt.

A második típus műszaki paramétereit tekintve szinte teljesen azonos képességekkel rendelkezik, viszont kültéri használatra készítették fel – illetve további érdekessége, hogy nemcsak fehér, hanem fekete verzió is létezik belőle. Borítását úgy tervezték, hogy megvédje az elektronikát az extrém hőmérséklettől, a portól és a víztől is. Emellett arra is figyeltek a tervezésnél, hogy a tápkábel a felfogatás alá kerülve teljesen rejtve maradjon. Hálózati kábelre nem lesz szükség, mert ez a kamera is WiFi adapter segítségével kommunikál.

A harmadik kamera egy igazi kuriózum: szintén kültéri megoldás, ám nem hálózati áramról, hanem napelemről működik. Akár éjszaka is; a rendszer a nappal megtermelt, de fel nem használt energiát saját akkumulátorban tárolja, éjszaka pedig az akkumulátorról működik. Ez a koncepció hatalmas rugalmasságot az a kezedbe, hiszen a kamerát bárhol elhelyezheted, nem szükséges konnektorhoz közel tenni. Főleg télen azért előfordulhat, hogy nincs elegendő napfény, és ezért a napelem által biztosított energia nem elegendő. Ebben az esetben a kamerát USB-s tápegység vagy akár PC USB csatlakozójával is fel tudod tölteni – akár a szobában is, hiszen a kamera a mágneses rögzítőnek hála pillanatok alatt leszedhető a tartó konzoljáról.

Természetesen a kamera és a napelem is időjárás álló: IP65-ös szabványnak megfelelő tokozással látták elő őket, így még egy nagyobb esőt is gond nélkül átvészelnek. (Ehhez viszont egy extra, szilikonból készült burkolatot is fel kell helyezni a kamerára.)

A műszaki tartalom ennél a modellnél sem tér el jelentősen: a 1080p-s felbontás, a mozgásérzékelés funkció, az éjjellátó funkció, a microSD-kártyás és a felhő alapú rögzítés, valamint a kétirányú kommunikáció lehetősége is adott, a 130 fokos látószög pedig még jobb is, mint a másik két típus esetében.

Mind a három típus egyszerűen üzembe helyezhető a Hama Smart Home alkalmazás segítségével, ezt követően pedig automatikus szabályokat hozhatsz létre: mozgásra vagy hangra bekapcsolhat például a lámpa, vagy push üzenetet kérhetsz a telefonodra. A kamerákat integrálhatod Amazon Alexa vagy Google Home rendszerbe is.