A Hama két érdekes dokkolót és négy új USB elosztót mutatott be.

A notebook gyártók továbbra is a méretcsökkentéssel és az üzemidő növelésével vannak elfoglalva, ezért a hordozható gépeken található csatlakozók száma az új masinákon is erősen korlátos. Egy USB elosztóval vagy egy dokkolóval szerencsére a helyzet könnyen orvosolható. A Hamának rengeteg ilyen terméke volt korábban is, a szortiment most pedig tovább bővült; hat újdonság érkezett, és akad közöttük egy igazi csemege is.

USB 3.2 Gen2 Type-C 12in1 dokkoló állvány

Kezdjük is a sort rögtön ezzel, vagyis a legizgalmasabb modellel. Amely nem egyszerűen egy hub, hanem egy dokkoló állomás és állvány is egyben. Nem kevesebb, mint 12 funkciót kínál, amelyek kiszolgálásához (az új modellek között egyedüliként) az USB 3.2 Gen2 szabványt is támogatja. Elméletben akár 10 Gbit/s-os adatátvitelre is képes lehet, amivel akár monitorokat is ki tud szolgálni, 4K felbontás és 60 Hz-es képfrissítési frekvencia mellett is. Ráadásul a dokkoló támogatja az MST (Multi-stream Transport) technológiát is, így Windows alatt összesen három kijelzőt tud kezelni egyszerre.

A dokkoló saját maga USB-C csatlakozón keresztül tartja a kapcsolatot a notebookkal, ez a foglalat nemcsak az USB 3.2 Gen2 szabvánnyal, hanem a Thunderbolt 3 és 4 szabvánnyal is kompatibilis. Hátrafelé továbbá két HDMI, egy DisplayPort, egy USB-C és egy Ethernet dugaszok néznek, vagyis tipikusan azokról a csatlakozókról van szó, amelyek a mindig az asztalon lévő eszközöket fogadják: a monitort/monitorokat, a töltőt és a hálózati kábelt. Két oldalt egy-egy USB-A csatoló foglal helyet, ezek USB 2.0 szabvány szerint kommunikálnak, csakúgy, mint az előlapon elhelyezett USB-A csatlakozó párosból a jobb oldali.

Nincs ezzel gond, hiszen a legtöbb periféria számára (pl. Bluetooth adapter, nyomtató, szkenner) ez bőven elegendő, a gyors külső SSD-k és merevlemezek számára pedig még mindig ott a negyedik, immáron USB 3.2 Gen2-es foglalat. Szintén az előlapra került két további USB-C dugasz (szintén 3.2 Gen2 sebességgel), valamint egy jack audio csatlakozó. Ha összeszámoljuk ezeket a csatlakozókat, akkor tizenegy jön ki, hiszen a tizenkettedik dolog az állvány funkció, amely megemeli a notebookot – ez ergonómiai szempontból fontos, hiszen a notebook LCD-je olyan magasságba kerül, mint egy monitor panelje, és így nem lefelé, hanem előre kell nézni ahhoz, hogy lássuk a képet.

A dokkoló masszív, váza alumíniumból készült; ennek hála nagy és nehéz notebookokat is gond nélkül meg tud tartani. USB-C csatlakozóin keresztül a Power Delivery szabvánnyal a (gyors)töltés funkciót is támogatja, így rajta keresztül a noti töltése is megoldható – a szabvány szerint 5-20 voltos feszültség mellett legfeljebb 5 amperes áramerősség továbbítható, ami 100 wattos teljesítményt jelent. Ez a legtöbb notebook számára több, mint elegendő.

USB 3.1 Type-C 9in1 dokkoló adapter

Ha a tartó funkcióra nincs szükség, akkor ez a kilencfunkciós apróság a legjobb megoldás, amely annak ellenére, hogy tele van csatlakozóval, belefért egy kompakt méretű dobozba. A notebookhoz ez a modell is USB-C dugasz segítségével társítható, amely USB 3.1 Gen1 szabványt használ és 5 Gbps-os adatátviteli sebességre képes úgy, hogy közben a Power Delivery gyorstöltés funkcióval is barátságot ápol, egészen 100 wattig. Ez azért fontos, mert rajta keresztül tudod a töltőt is a notebookhoz kötni, ha úgy kényelmesebb.

A dokkoló mindkét hosszabbik oldalára négy-négy csatlakozó került: az egyik oldalon csak USB portokat, a másik oldalon pedig két HDMI-t és két USB-t találsz. Az USB-k közül négy USB-A dugaszt, kettő pedig USB-C csatlakozót használ olyan kiosztásban, hogy az A-s dugaszokból kettő csak USB 2.0 kompatibilis. Ez persze nem olyan nagy hátrány, hiszen régebbi hardverek, például nyomtatók vagy szkenner csatlakoztatásához ez is tökéletes, a monitorok és merevlemezek számára pedig még mindig ott van négy darab USB 3.1 Gen1 szabványú USB-A, illetve USB-C aljzat.

A HDMI csatlakozók akár a 4K-s felbontás is kezelik, legfeljebb 60 Hz-es képfrissítési frekvencia mellett, a kilencedik funkció pedig ennél a dokkolónál is a gigabites Ethernet port. Amely WiFi ide vagy oda, még mindig a legstabilabb és leggyorsabb csatlakozási módot kínálja a hálózathoz és internetezéshez.

»1 - USB dokkolók